Mimo że mama była chora, oczywiście nie mogła zostawić synka bez obiadku - tym razem, na szybciutko przygotowała obiadek z warzyw, które były w domku, a jako białeczko dostałem gotowane jajeczko (jedyny element, który wymaga gotowania w tym przepisie).
A więc, aby przygotować szybki obiad czyli surówkę z buraczka i marchewki z jakiem na twardo, potrzebujemy:
- kawałeczek buraka
- kawałek marchewki
- łuskane pestki dyni i słonecznika (po 1 łyżce)
- suszoną pietruszkę (1 łyżka)
- czarnuszkę (1 łyżka)
- pół kubka jogurtu naturalnego bez cukru
- jajko ("0" , "1" też jest ok)
Buraka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy pestki, suszoną pietruszkę, czarnuszkę, oraz jogurt. Mieszamy, okrywamy folią i wstawiamy na ok. pół godz. do lodówki. Gotujemy jajeczko na twardo (ok. 8-10 min), studzimy je i obieramy. Kroimy jajko w kostkę i dodajemy do miseczki z burakiem, marchewką, pestkami i przyprawami, mieszamy i gotowe :)
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz