piątek, 26 kwietnia 2013

Kokosowe szarlotki - ciasteczka jabłkowe z kokosem bez jajka, bez mąki

Ostatnio będąc z mamą na spacerze wypatrzyliśmy na straganie pięknie wyglądające jabłuszka. Kupiliśmy ich trochę ;] Część zszamał tata, trochę w domu, trochę w pracy, część mama przerobiła na marmoladę bez cukru i kompot z cynamonem dla taty. Mnie też trochę się dostało jabłkowych pyszności :) albo w formie pogryzki (kawałeczki jabłka), trochę do obiadków, no i w formie CIASTEK :))

Aby przygotować kokosowe szarlotki, potrzebujemy:

- 1 jabłko
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 łyżki kaszki mannej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru

Jabłuszko myjemy, kroimy na 4 części, usuwamy pestki i razem ze skórką trzemy na tarce (drobne oczka). Dodajemy resztę składników, mieszamy i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Później łyżeczką maczaną w zimnej wodzie kładziemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia.

efekt:





smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz