sobota, 20 kwietnia 2013

Placuszki/ciasteczka z nóżek brokuła

Wiele osób nie wie, że tak na prawdę to nie różyczki brokuła, lecz nóżki mają najwięcej wartości odżywczych. Nóżki brokuła są bardzo smaczne - wystarczy je obrać ze skórki i chrupać jak marchewkę. Można też je ugotować i zrobić z nich ciasteczka :)

Potrzebujemy:

- nóżki z jednego brokuła
- łyżka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki kaszki mannej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Nóżki brokuła obieramy z twardej skórki, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy bez soli w wodzie przez 10min. Odcedzamy i zgnieciemy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich natkę, kaszkę manną, olej, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie, łyżeczką maczaną w zimnej wodzie kładziemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia.

efekt:








smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz