Wiele osób nie wie, że tak na prawdę to nie różyczki brokuła, lecz nóżki mają najwięcej wartości odżywczych. Nóżki brokuła są bardzo smaczne - wystarczy je obrać ze skórki i chrupać jak marchewkę. Można też je ugotować i zrobić z nich ciasteczka :)
Potrzebujemy:
- nóżki z jednego brokuła
- łyżka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki kaszki mannej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nóżki brokuła obieramy z twardej skórki, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy bez soli w wodzie przez 10min. Odcedzamy i zgnieciemy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich natkę, kaszkę manną, olej, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie, łyżeczką maczaną w zimnej wodzie kładziemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia.
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz