sobota, 13 kwietnia 2013

Łosoś atlantycki w pestkach slonecznika i czarnuszce z cieciorką i groszkiem zielonym

Rybki, rybki, ach te rybki :) uwielbiam je nie tylko ja - tata też - więc zawsze w domu jest jakiś "rybkowy" zapas w lodówce i w półce. Tym razem rodzice postanowili rzucić "na ruszt" łososia atlantyckiego :) jedna z moich ulubionych rybek morskich.

Do przygotowania pysznego zdrowego obiadku z łososiem w roli głównej potrzebujemy:

- filety z łosia atlantyckiego (mrożone)
- łuskane pestki słonecznika
- czarnuszkę
- cieciorkę
- groszek zielony mrożony
- olej rzepakowy tłoczony na zimno

Cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 30 min., po czym odcedzamy.  Groszek zielony tylko przelewamy wrzątkiem. Łososia odmrażamy przez noc w lodówce.  Osuszamy ręcznikiem papierowym, kładziemy na folię aluminiową lekko natłuszczoną olejem, posypujemy pestkami słonecznika oraz czarnuszką i zamykamy paczuszkę folii. Kładziemy na rozgrzanej patelni i opiekamy z obu stron (5 min. z każdej strony). Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)

 rybka z pestkami i czarnuszką przed zawinięciem w paczuszkę:


paczuszka z rybką, pestkami i czarnuszką w środku:


gotowy obiadek:)



smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz