sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasteczka jęczmienne z daktylami - ciasteczka dwuskładnikowe bez jajka, bez mąki, bez pieczenia

Kolejny pomysł na ciasteczka, do których tak na prawdę potrzebujemy dwóch składników - płatki jęczmienne oraz daktyle suszone.

Ciasteczka nie wymagają pieczenia, są bez jajka, bez mąki. Bardzo zdrowe i bardzo smaczne i dzięki daktylom bardzo słodkie :)

Potrzebujemy:

- 10 daktyli suszonych
- 6 łyżek płatków jęczmiennych
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Daktyle kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich płatki jęczmienne, mieszamy i zalewamy wrzątkiem (ok. 1cm nad powierzchnię wymieszanych daktyli i płatków). Odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem. Później dodajemy olej, mieszamy i wilgotnymi rękoma formujemy placuszki, które kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i opiekamy z obu stron do czasu gdy ciasteczka zaczną odchodzić od patelni.

efekt:










smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz