sobota, 21 grudnia 2013

Puree z białej fasoli z marchewką i prażonym kminkiem

Pyszny pożywny obiadek z fasolą białą w roli głównej :)

Potrzebujemy:

- pół kubka ugotowanej fasoli białej jaś karłowy tyczny (suchą fasolę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 60 min. z łyżką majeranku suszonego, odcedzamy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 marchewka
- 1 łyżka kminku całego

Ugotowaną i odcedzoną fasolę przesypujemy do miseczki, rozgniatamy widelcem (nie musi być bardzo dokładnie) i mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Marchewkę obieramy ze skórki, trzemy na tarce lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i mieszamy z rozgniecioną fasolą.
Kminek prażymy na rozgrzanej suchej patelni, dodajemy do fasolowego puree z marchewką, mieszamy  i gotowe :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz