piątek, 27 grudnia 2013

Domowa chałwa sezamowa i słonecznikowa czyli pomysły na słodki wkład do konga :)

W związku z przerwą świąteczną rodzice przygotowali mi słodką niespodziankę :) a nawet dwie - a dokładnie dwa rodzaje chałwy :) z ziarenek sezamu i ziarenek słonecznika :)

Domowa chałwa to pyszny i zdrowy pomysł na wkład do domowego konga.

1. CHAŁWA SEZAMOWA

Potrzebujemy:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżeczki miodu (ja dostałem wielokwiatowy)

Ziarenka sezamu prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Studzimy, po czym mielimy w młynku, przesypujemy do miseczki, mieszamy z miodem i tym sposobem otrzymujemy domową chałwę sezamową.





2. CHAŁWA SŁONECZNIKOWA

Potrzebujemy:
- 4 łyżki pestek łuskanego słonecznika
- 2 łyżeczki miodu

Podobnie jak w przypadku chałwy sezamowej, ziarenka słonecznika prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Studzimy, po czym mielimy w młynku, przesypujemy do miseczki, mieszamy z miodem i tym sposobem otrzymujemy domową chałwę słonecznikową.



Chałwy przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz