Fenkuł to źródło wielu witamin i składników mineralnych, między innymi witaminy A i C, wapnia, żelaza, oraz potasu. Fenkuł pomaga w przypadku niestrawności jak i wzdęć. Co więcej, stosuje się go w celu odświeżenia oddechu u czworonogów. Więcej informacji na temat kopru włoskiego w diecie czworonogów znajdziecie tutaj i tu.
Fenkuł, o czym nie wszyscy pewnie wiedzą, stosuje się także do walki z pchłami u psiaków. Wystarczy zgnieść garść świeżo pokrojonego fenkuła, aby uwolniły się olejki aromatyczne, po czym wysmarować zgniecionym fenkułem okolice uszu oraz pachwin. Więcej informacji na temat zastosowania kopru włoskiego do walki z ;] pchełkami znajdziecie tu.
Poza tym wszystkim, fenkuł jest pyszny :) ja go bardzo lubię - uwielbiam pogryzać surowe paseczki kopru włoskiego :)
Koper włoski możecie pogryzać na surowo, ale możecie też z niego przygotować pyszną rozgrzewającą zupkę, taką jaką Mama przygotowała dla mnie w zeszłym tygodniu :)
Potrzebujemy:
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka ziarenek siemienia lnianego
- 1 niewielki fenkuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Najpierw gotujemy ryż: wrzucamy go na gotującą się wodę, gotujemy 30 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki i mieszamy z oliwą z oliwek (1 łyżka).
Następnie na suchej patelni prażymy ziarenka siemienia - kiedy zaczną strzelać i pękać są już gotowe, odstawiamy je na bok do wystudzenia.
Teraz czas na zupkę: fenkuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnuszka, zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 15 min., blendujemy z 1 łyżką oliwy z oliwek.
Zblendowaną zupkę łączymy z ryżem i posypujemy uprażonym siemieniem. Mieszamy, czekamy aż wystygnie i możemy szamać :)
Gotowa zupka wymieszana z ryżem |
Zupka posypana siemieniem :) |
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz