piątek, 13 grudnia 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Zupa krem z fenkuła z ryżem i siemieniem lnianym

Koper włoski albo fenkuł to samo zdrowie nie tylko dla dwunogów, lecz także dla czworonogów.

Fenkuł to źródło wielu witamin i składników mineralnych, między innymi witaminy A i C, wapnia, żelaza, oraz potasu. Fenkuł pomaga w przypadku niestrawności jak i wzdęć. Co więcej, stosuje się go w celu odświeżenia oddechu u czworonogów. Więcej informacji na temat kopru włoskiego w diecie czworonogów znajdziecie tutaj tu.

Fenkuł, o czym nie wszyscy pewnie wiedzą, stosuje się także do walki z pchłami u psiaków. Wystarczy zgnieść garść świeżo pokrojonego fenkuła, aby uwolniły się olejki aromatyczne, po czym wysmarować zgniecionym fenkułem okolice uszu oraz pachwin. Więcej informacji na temat zastosowania kopru włoskiego do walki z ;] pchełkami znajdziecie tu.

Poza tym wszystkim, fenkuł jest pyszny :) ja go bardzo lubię - uwielbiam pogryzać surowe paseczki kopru włoskiego :)

Koper włoski możecie pogryzać na surowo, ale możecie też z niego przygotować pyszną rozgrzewającą zupkę, taką jaką Mama przygotowała dla mnie w zeszłym tygodniu :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka ziarenek siemienia lnianego
- 1 niewielki fenkuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Najpierw gotujemy ryż: wrzucamy go na gotującą się wodę, gotujemy 30 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki i mieszamy z oliwą z oliwek (1 łyżka).
Następnie na suchej patelni prażymy ziarenka siemienia - kiedy zaczną strzelać i pękać są już gotowe, odstawiamy je na bok do wystudzenia.
Teraz czas na zupkę: fenkuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnuszka, zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 15 min., blendujemy z 1 łyżką oliwy z oliwek.
Zblendowaną zupkę łączymy z ryżem i posypujemy uprażonym siemieniem. Mieszamy, czekamy aż wystygnie i możemy szamać :)


Gotowa zupka wymieszana z ryżem

Zupka posypana siemieniem :)

 Końcowa wersja zupki :) krem z fenkuła z ryżem i prażonym siemieniem lnianym :)



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz