niedziela, 3 lutego 2013

Sałatka jajeczna z groszkiem zielonym i płakami owsianymi

Płatki owsiane to mój "nałóg" śniadaniowy w zimie. Zawsze gdy rano Tata je swoją owsiankę, ja razem z nim szamam swoją miseczkę z pyszną cieplutką owsianką.
Ale płatki owsiane można też wykorzystać do obiadku. Wtedy nie robimy z nich owsianki tylko parzymy je we wrzątku tak jak kaszę kuskus. Ale po kolei...

Potrzebujemy:
- płatki owsiane górskie
- jajko (pamiętajcie, że najlepsze to te z numerem 1 lub 0)
- groszek zielony mrożony

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem [wody tyle aby przykryła płatki] i odstawiamy do nasiąknięcia na ok. 10 min. Jajko gotujemy na półmiękko (ok. 6 minut). Groszek gotujemy ok. 10 minut i odcedzamy. Ugotowane jajko kroimy w mniejsze kawałki.
Wszystko mieszamy w miseczce i zajadamy.

Efekt:


smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz