Dorsz z ryżem
Bardzo prosty a jednocześnie pyszny obiadek :)
Potrzebujemy:
- kawałek dorsza (ważne żeby był bez ości)
- płatki ryżowe
- marchewka, kalafior (marchew pokroić w kostkę, różyczki kalafiora posiekać)
- tymianek
Dorsza rozmrażamy w lodówce przez noc, odciskamy z wody. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej którą kropimy delikatnie olejem, kładziemy rybę i dodajemy tymianek (wg. uznania, ja tymianek lubię więc dostałem sporo :)), zawijamy rybę w folię, którą kładziemy na suchej rozgrzanej patelni (w zależności od wielkości i grubości kawałka opiekamy go od 4 do 6 min z każdej strony). Kalafior i marchew gotujemy ok 5 minut i odcedzamy.
Płatki ryżowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Później wszystko mieszamy w miseczce i gotowe.
efekt:
Dorsz z grochem i fasolką
Ok to jak już opanowaliśmy jak robić dorsza sote, cała reszta to banał :) - wystarczy zmienić przyprawy do ryby i warzywa.
Będziemy potrzebować grochu (łuskany, połówki) i fasolki szparagowej (zielonej, ciętej mrożonej) oraz kminku, rybę przygotujemy tak samo jak wcześniej ale dodamy do niej kopru i czosnku (zamiast tymianku). Groch moczymy przez noc, potem gotujemy z kminkiem i fasolką ok 10 minut, mieszamy wszystko z rybą i gotowe :)
efekt:
Dorsz w pietruszce z mozzarellą
I wersja numer 3.
Dorsza zrobimy z pietruszką (natką) i czosnkiem, a do ryby: groszek zielony (mrożony, gotujemy ok 10 minut) płatki owsiane (zaparzone we wrzątku) mozzarella pokrojona w kosteczkę, wszystko mieszamy i zjadamy ze smakiem :)
efekt:
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz