Polecę wam dziś dwa przepisy na dorsza sote:
DORSZ W TYMIANKU:
- słusznej wielkości porcja dorsza
- tymianek
- kuskus
- groszek zielony mrożony
Rybę robimy w foli aluminiowej na suchej patelni (można i w piekarniku) - po prostu posypujemy porcję ryby tymiankiem dodajemy troszeczkę oleju, zawijamy w folię i opiekamy na suchej patelni po 5 minut z każdej strony i gotowe.
Kuskus robimy zgodnie z przepisem, groszek gotujemy (5 minut) i odcedzamy.
Potem wszystko ląduje w miseczce i gotowe :) można wcinać :)
Kuskus robimy zgodnie z przepisem, groszek gotujemy (5 minut) i odcedzamy.
Potem wszystko ląduje w miseczce i gotowe :) można wcinać :)
DORSZ W KOPERKU Z JABŁKIEM:
teraz czas na wariacje jabłuszkowo rybną :)
- dorsz
- koperek
- jabłko
- kasz gryczana palona
- cieciorka
Dorsza przygotowujemy tak jak przepis powyżej (tymianek zastępujemy koperkiem).
Cieciorkę moczymy wcześniej przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną świeżą wodą, gotujemy cieciorkę przez 20 minut i odcedzamy.
Kaszę gotujemy 15 minut i odcedzamy. j
Jabłuszko kroimy w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy w miseczce i podajemy.
Cieciorkę moczymy wcześniej przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną świeżą wodą, gotujemy cieciorkę przez 20 minut i odcedzamy.
Kaszę gotujemy 15 minut i odcedzamy. j
Jabłuszko kroimy w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy w miseczce i podajemy.
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz