niedziela, 24 lutego 2013

Przepisy z makrelą w roli głównej

Tym razem porcja przepisów z MAKRELĄ.

1. MAKRELA Z GROSZKIEM I RYŻEM

Potrzebujemy:

- makrela (tym razem z puszki - makrela w oleju słonecznikowym)
- ryż brązowy
- groszek mrożony

Makrelę odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki (dla mnie z racji wagi ;] dostało się pół rybki). Ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Groszek przelewamy wrzątkiem. Wszystko mieszamy w miseczce i zajadamy.

efekt:



2. MAKRELA Z CIECIORKĄ, KUSKUSEM I PESTKAMI SŁONECZNIKA

Potrzebujemy:

- makrela (ta co wyżej, bo jak pisałem dostałem w poprzednim obiadku pół rybki)
- kasza kuskus
- cieciorka
- łuskane pestki słonecznika

Makrelę przygotowujemy tak jak wyżej. Cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcdzamy, zalewamy zimną wodą, po czym gotujemy w wodzie ok. 20 minut i odcedzamy. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i posypujemy pestkami słonecznika.

efekt:




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz