Tym razem porcja przepisów z MAKRELĄ.
1. MAKRELA Z GROSZKIEM I RYŻEM
Potrzebujemy:
- makrela (tym razem z puszki - makrela w oleju słonecznikowym)
- ryż brązowy
- groszek mrożony
Makrelę odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki (dla mnie z racji wagi ;] dostało się pół rybki). Ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Groszek przelewamy wrzątkiem. Wszystko mieszamy w miseczce i zajadamy.
efekt:
2. MAKRELA Z CIECIORKĄ, KUSKUSEM I PESTKAMI SŁONECZNIKA
Potrzebujemy:
- makrela (ta co wyżej, bo jak pisałem dostałem w poprzednim obiadku pół rybki)
- kasza kuskus
- cieciorka
- łuskane pestki słonecznika
Makrelę przygotowujemy tak jak wyżej. Cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcdzamy, zalewamy zimną wodą, po czym gotujemy w wodzie ok. 20 minut i odcedzamy. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i posypujemy pestkami słonecznika.
efekt:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz