Kolejna porcja przepisów z rybką - dorszem.
1. DORSZ W ZIOŁACH PROWANSALSKICH Z RYŻEM I SUROWYMI WARZYWAMI
Potrzebujemy:
- dorsz (filet mrożony)
- ryż brązowy
- zioła prowansalskie
- kalafior i czerwona papryka
- koperek
- olej rzepakowy
Dorsza rozmrażamy w lodówce przez noc. Następnie przygotowujemy go w folii aluminiowej (folię lekko natłuszczamy olejem rzepakowym, dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy go ziołami prowansalskimi z obu stron, układamy na folii, którą szczelnie zamykamy; paczuszkę z dorszem układamy na rozgrzanej suchej patelni i opiekamy 5 min. z każdej strony). Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kilka różyczek kalafiora i paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorsza wyjmujemy z foli, dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski rybkę, warzywka surowe, ryż i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotowe.
efekt:
2. KOKOSOWO-KALAFIOROWA WERSJA DORSZA z KUSKUSEM
Potrzebujemy:
- dorsz (filet mrożony)
- czarnuszkę, tymianek
- wiórki kokosowe bez konserwantów
- kuskus
- kalafior
- olej rzepakowy
Dorsza rozmrażamy tak jak wyżej i przygotowujemy tak jak wyżej z tym, że zioła prowansalskie zastępujemy czarnuszką, tymiankiem i łyżką wiórek kokosowych. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i mieszamy z łyżką wiórek kokosowych. Kalafiorowe różyczki myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i gotowe.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz