Potrzebujemy:
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 duży burak
- zioła: oregano, natka pietruszki, majeranek
- garść łuskanych pestek słonecznika
- ok. 7 łyżek kaszy mannej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
Pietruszkę i buraka obieramy ze skórki, trzemy na tarce (drobne oczka).
Do startych warzyw dodajemy zioła, pestki słonecznika, jogurt i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy suche składniki: czyli kaszkę manną oraz zarodki i otręby. Konsystencja ciasta ma być bardzo gęsta (ciasto powinno odchodzić od miseczki). Zostawiamy ciasto na ok. 15 minut. Po czym wyjmujemy kawałki ciasta łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i w rękach formujemy kuleczki, spłaszczamy je do formy małych placuszków i suszymy na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron.
A to efekt końcowy - gotowe ciasteczka:
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz