niedziela, 15 lutego 2015

Czerwona soczewica na słodko

Soczewica czerwona jest nie tylko zdrowa ale i pyszna. Można ją jeść w wersji na wytrawnie jak i na słodko.
Tym razem soczewica czerwona w wersji na słodko :)

Potrzebujemy pół szklanki soczewicy czerwonej.
Wrzucamy ją na gotującą się wodę (1 szklanka)  i gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodajemy 1 łyżkę kaszy kukurydzianej i gotujemy jeszcze 5 minut ciągle mieszając.

Tak przygotowaną soczewicę czerwoną z kaszą kukurydzianą dzielimy na dwie porcje (obiad na dwa dni).

1. SOCZEWICA CZERWONA Z BANANEM

Do ciepłej porcji ugotowanej czerwonej soczewicy z kaszą kukurydzianą dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego bio, mieszamy i polewamy sosem bananowym (do sosu bananowego potrzebujemy banana, szczyptę bazylii suszonej oraz garść łuskanych orzechów włoskich; wszystkie składniki blendujemy i w ten sposób otrzymujemy sos bananowy).

soczewica z kaszą i olejem kokosowym
a tu mamy soczewicę z kaszą i olejem kokosowym polaną sosem bananowym 

wszystko mieszamy i otrzymujemy pyszny obiad na słodko :)

 2. SOCZEWICA CZERWONA Z MARCHEWKĄ I MIODEM

Do ciepłej porcji ugotowanej czerwonej soczewicy z kaszą kukurydzianą dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego bio oraz 1 łyżeczkę miodu naturalnego i 1 marchewkę startą na drobnym oczku, mieszamy i gotowe :)







SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz