CIASTECZKA MIODOWE
Potrzebujemy:
- łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego bez cukru
- łyżka zarodków pszennych
- ok. 2 łyżek kaszy mannej
Wszystkie składniki mieszamy łyżką, do uzyskania konsystencji takiej jak na zdjęciu poniżej.
Odstawiamy ciasto na około pół godziny. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki, i kulamy kulki, lub formujemy placuszki. Rozgrzewamy suchą patelnię i suszymy ciasteczka do zarumienienia z obu stron.
Efekt:
CIASTECZKA CYNAMONOWE vel "SZARLOTKI"
Potrzebujemy:
- jabłko
- cynamon mielony (ok. łyżeczki)
- kasza manna (około 1 szklanki)
Jabłko obieramy (skórki zostawiamy do wysuszenia - o tym kiedy indziej) i trzemy na tarce (drobne oczka). Do startego jabłka (razem z sokiem który puści się po starciu) dodajemy cynamon i kaszkę manną. Wszystko mieszamy do otrzymania konsystencji takiej jak na zdjęciu poniżej.
to jest starte jabłuszko z cynamonem
|
a to wszystkie składniki ciasta zmieszane ze sobą
|
Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym odrywamy małe kawałki i kulamy kuleczki lub lepimy placuszki, które suszymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Efekt:
CIASTECZKA MARCHEWKOWE
Potrzebujemy:
- marchewka
- maślanka naturalna
- suszone zioła: oregano, majeranek
- mąka kukurydziana
- łyżka oleju
- zarodki pszenne
Marchewkę ścieramy na tarce (drobne oczka), do startej marchewki dodajemy zioła, około 3 łyżek maślanki oraz mąkę kukurydzianą i zarodki w takiej ilości aby otrzymać gęste ciasto, takie jak na zdjęciu poniżej.
Efekt:
Jeśli chodzi o ciasteczka to tyle na dziś :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz