poniedziałek, 15 sierpnia 2016

SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE MIĄŻSZU WARZYW Z WYCISKARKI DO SOKÓW - Zupa marchewkowo-pomidorowa z kukurydzą, groszkiem i kaszą pęczak

Całkiem niedawno, razem z Rodzicami zapijaliśmy się domowymi sokami - pomidorowym i marchewkowym. Jak zawsze po takiej sokowej uczcie, pozostał nam miąższ w wyciśniętych warzyw. A że u nas w domku nic się nie marnuje, Rodzice wymyślili, że miąższ marchewkowy i pomidorowy wykorzystają do przygotowania obiadu, czyli zupki marchewkowo-pomidorowej z kukurydzą, groszkiem i kaszą pęczak.

Wiele razy pisaliśmy już o różnych sposobach na wykorzystanie miąższu warzyw/owoców z wyciskarki do soku:

TU pisaliśmy o wykorzystaniu miąższu z buraków i papryki 

TUTAJ i TU znajdziecie kolejne pomysły na wykorzystanie miąższu z buraków 

TU pisaliśmy o sposobie na wykorzystanie miąższu z marchewki 

- a TUTAJ znajdziecie sposób na wykorzystanie miąższu z ananasa 


Wracając do zupy, do jej przygotowania Rodzice wykorzystali:

- korzeń pietruszki (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce - grube oczka)

- kawałek selera korzeniowego (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce - grube oczka)

- ząbek czosnku (obrać ze skórki, drobno poszatkować)

- kawałek imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce - grube oczka)

- kolbę kukurydzy (obrać z liści, wymyć, ziarna odkroić nożem od kolby)

- miąższ z wyciśniętej na sok marchewki - ok. 1 szklanka 

- miąższ z wyciśniętych na sok pomidorów - ok. 1 szklanka 

- pół łyżeczki organicznego kminku całego (podprażyć na suchej patelni)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 

- 1 łyżeczkę organicznej bazylii suszonej

- szczyptę organicznego oregano suszonego 

- pół szklanki wody

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. 
Po tym czasie, do garnka dodajemy:

- pół kartonika przecieru pomidorowego klasycznego PRIMO GUSTO 


i gotujemy dalej przez kolejne 10 minut pod przykryciem, po czym dodajemy:

- mrożony groszek zielony - ok. 1 szklanka 

i gotujemy jeszcze wszystko przez 5 minut pod przykryciem. 

Zupka gotowa :) 





Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce. 


Do zupy, Rodzice przygotowali kaszę pęczak (w większej ilości na kilka dni). 

Kaszę pęczak wrzucamy na gotującą się wodę (w proporcji 1:2 [kasza:woda]) z 1 łyżeczką organicznego oleju kokosowego extra virgin; gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut (nie mieszając). 
Wystudzoną kaszę przechowujemy w lodówce. 





Codziennie podgrzewamy na małym ogniu porcję zupy; do podgrzanej zupy dodajemy porcję wcześniej ugotowanej kaszy pęczak oraz 1 łyżeczkę organicznej oliwy extra virgin lub innego organicznego oleju tłoczonego na zimno, mieszamy i obiad gotowy :) 







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz