Dodatkowo, Rodzice nie lubią wyrzucać jedzenia, więc zawsze starają się wykorzystać miąższ (pulpę) jaka zostaje po wyciśnięciu soku z warzyw lub owoców.
"Sprzedaliśmy" wam już kilka sposobów na wykorzystanie miąższu pozostałego po wyciśnięciu soku z warzyw/owoców, np. TUTAJ, TU i TU.
Dziś kolejny przepis na wykorzystanie miąższu (pulpy) z wyciskarki do soków :)
W zeszły weekend piliśmy sok z buraczków i papryki, więc do wykorzystania pozostała nam pulpa buraczano - paprykowa. Tata wpadł na genialny pomysł jej wykorzystania :)
Dla siebie z miąższu burakowo - paprykowo przygotował buraczki z chrzanem z patelni, które wylądowały na jego talerzu w towarzystwie kotleta sojowego ;]
Natomiast ja miąższ warzywny dostałem w formie surówki :) do sojowego kotleta :)
Ale po kolei.
Do przygotowania obiadku, potrzebne są:
- miąższ z wyciśniętych na sok buraków i papryki czerwonej
- bulwa topinambura, którą obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałeczki
- olej kokosowy bio
Do miseczki (czyli porcja obiadku) wkładamy:
- ugotowany kotlet sojowy pokrojony w mniejsze kawałki
- 1 łyżkę pulpy burakowo - paprykowej
- pokrojonego w mniejsze kawałki topinambura
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego bio
Wszystko mieszamy i obiad gotowy :)
SMACZNEGO
Ciekawy pomysł. Ja zazwyczaj robię z pulpy kotleciki, dodaję trochę soku, gdy miąższ jest za suchy. Albo dodaję pulpę do zupy krem, wychodzi wtedy bardzo gęsta. Ale pomysłów jest mnóstwo, kilka wspomniałam na swoim blogu, zapraszam: http://wycisnij.pl/20-pomyslow-na-wykorzystanie-pulpy/
OdpowiedzUsuńMy też bardzo często wykorzystujemy pulpę do kotletów/ciastek, na przykład:
Usuń- burgery: http://bitepsiak.blogspot.com/2015/10/sposob-na-wykorzystanie-miazszu-warzyw.html
- ciastka: http://bitepsiak.blogspot.com/2015/01/owsiane-ciasteczka-marchewkowo-imbirowe.html
- ciastka: http://bitepsiak.blogspot.com/2015/01/ciasteczka-owsiano-ananasowe-sposob-na.html
Dziękujemy za link z ciekawymi informacjami. Pozdrawiamy :)