sobota, 5 września 2015

SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE MIĄŻSZU WARZYW Z WYCISKARKI DO SOKÓW - Kotlety sojowe z topinamburem, buraczkiem i papryką

Rodzice rzadko kupują gotowe soki, ponieważ takie soki nie zawsze są zdrowe. Ale mamy w domu wyciskarkę do soków, więc pijemy swoje soczki, które są prawdziwą bombą witamin i składników odżywczych :)
Dodatkowo, Rodzice nie lubią wyrzucać jedzenia, więc zawsze starają się wykorzystać miąższ (pulpę) jaka zostaje po wyciśnięciu soku z warzyw lub owoców.
"Sprzedaliśmy" wam już kilka sposobów na wykorzystanie miąższu pozostałego po wyciśnięciu soku z warzyw/owoców, np. TUTAJ, TU i TU.

Dziś kolejny przepis na wykorzystanie miąższu (pulpy) z wyciskarki do soków :)

W zeszły weekend piliśmy sok z buraczków i papryki, więc do wykorzystania pozostała nam pulpa buraczano - paprykowa. Tata wpadł na genialny pomysł jej wykorzystania :)

Dla siebie z miąższu burakowo - paprykowo przygotował buraczki z chrzanem z patelni, które wylądowały na jego talerzu w towarzystwie kotleta sojowego ;]
Natomiast ja miąższ warzywny dostałem w formie surówki :) do sojowego kotleta :)

Ale po kolei.

Do przygotowania obiadku, potrzebne są:

- miąższ z wyciśniętych na sok buraków i papryki czerwonej


 - kotlety sojowe a'la schabowe ORICO, które gotujemy w ulubionych ziołach i przyprawach (my dodaliśmy ziele angielskie, suszony estragon, suszony lubczyk, suszone zioła prowansalskie, ząbek czosnku)


- bulwa topinambura, którą obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałeczki


- olej kokosowy bio



Do miseczki (czyli porcja obiadku) wkładamy:

- ugotowany kotlet sojowy pokrojony w mniejsze kawałki
- 1 łyżkę pulpy burakowo - paprykowej
- pokrojonego w mniejsze kawałki topinambura
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego bio

Wszystko mieszamy i obiad gotowy :)






SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł. Ja zazwyczaj robię z pulpy kotleciki, dodaję trochę soku, gdy miąższ jest za suchy. Albo dodaję pulpę do zupy krem, wychodzi wtedy bardzo gęsta. Ale pomysłów jest mnóstwo, kilka wspomniałam na swoim blogu, zapraszam: http://wycisnij.pl/20-pomyslow-na-wykorzystanie-pulpy/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo często wykorzystujemy pulpę do kotletów/ciastek, na przykład:

      - burgery: http://bitepsiak.blogspot.com/2015/10/sposob-na-wykorzystanie-miazszu-warzyw.html
      - ciastka: http://bitepsiak.blogspot.com/2015/01/owsiane-ciasteczka-marchewkowo-imbirowe.html
      - ciastka: http://bitepsiak.blogspot.com/2015/01/ciasteczka-owsiano-ananasowe-sposob-na.html

      Dziękujemy za link z ciekawymi informacjami. Pozdrawiamy :)

      Usuń