sobota, 12 września 2015

Pomysł na obiad jednogarnkowy - Fasola czarna po meksykańsku



Uwielbiam fasole :) Wszystkie ich rodzaje :) Czarna fasola jest na jednym z pierwszych miejsc moich ulubionych fasolek :) 

W zeszłym tygodniu, w porze obiadowej zajadałem się pyszną potrawą z fasolą czarną w roli głównej. Rodzice nazwali to jednogarnkowe danie "Fasolą czarną po meksykańsku". Wyszło pysznie, rozgrzewająco [co w zeszłym tygodniu było bardzo potrzebne przez wzgląd na to jaka panowała na zewnątrz pogoda] i pożywnie :) 

Potrzebujemy: 

- 1 marchewka (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 ząbek czosnku (rozgniatamy pięścią [do tego najlepiej wykorzystać rękę Taty], obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy)
- 1 kolba kukurydzy (myjemy, ziarna kukurydzy odkrajamy nożem od kolby)
- 2 pomidory (myjemy, usuwamy biały głąbek, kroimy w mniejsze kawałki)
- pół papryki żółtej (wymyć, wypestkować, pokroić w drobne kawałki)
- 1 szklanka wcześniej ugotowanej fasoli czarnej (fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 60 minut, odcedzamy)
- pół łyżeczki mielonej kurkumy bio 
- 1 łyżeczka suszonego majeranku bio
- pół łyżeczki kuminu rzymskiego całego bio
- pół kartonika przecieru pomidorowego bez soli PRIMO GUSTO 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 20 minut i gotowe :)

mój obiadek na cały tydzień :)


Próba smaku ;]









Czarną fasolę po meksykańsku przechowujemy w lodówce. Porcję dania przed podaniem podgrzewamy.

Porcję czarnej fasoli po meksykańsku podajemy z oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka) oraz garstką świeżo ugotowanego al dente makaronu (ja zajadałem się makaronem razowym orkiszowym SYMBIO).

porcja makaronu z oliwą czekająca na fasolę po meksykańsku ...
i pełny obiad, czyli fasole po meksykańsku z makronem i oliwą z oliwek :) PYCHOTA :)


 SMACZNEGO 


Na koniec jeszcze kilka informacji o czarnej fasoli w diecie czworonoga. 
O czarnej fasoli wspominaliśmy już troszkę TUTAJ, przy okazji przepisu na bezglutenowe ciasteczka/kotleciki z czarnej fasoli. 

FASOLA CZARNA - CO ZAWIERA

Czarna fasola jest bogatym źródłem:

* białka - dzięki wysokiej zawartości białka, czarna fasola, podobnie jak i inne rodzaje strączków, to świetna alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego

* błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego, chroni przed chorobami serca

* witamin: m. in. witamin z grupy B, witaminy K, witaminy C

* składników mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, manganu, molibdenu (m.in. wspomaga pracę układu nerwowego), fosforu, wapnia, miedzi, cynku, selenu (działa m.in. przeciwzapalnie)

* antyutleniaczy (obecne przede wszystkim w skórce), które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych (np. zapalenie stawów); mają właściwości antynowotworowe; walczą z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są  za uszkodzenia komórek, wiele chorób i przyspieszenie procesów starzenia się organizmu

- kwasów omega 3 (w formie kwasu alfa-linolenowego, który działa przeciwzapalnie)

- fitozwiązków - zawiera kwercytynę i saponiny, które mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

FASOLA CZARNA - JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI 

- ma właściwości przeciwzapalne (pomaga zwalczyć stany zapalne, wspomaga leczenie np. zapalenia stawów) i przeciwutleniające

- wzmacnia kości i stawy (za odpowiadają zawarte w niej składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, miedź i cynk)

- wspomaga pracę układu odpornościowego 

- wspomaga pracę układu pokarmowego, pomaga zwalczać zaparcia 

- dba o dobrą kondycję serca (za co odpowiadają obecne w niej fitozwiązki , tj. kwercytyna i saponina, a także błonnik, witamina B6, kwas foliowy, potas oraz kwasy omega 3)

- ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza ryzyko rozwoju różnego rodzaju nowotworów

- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu

- wspomaga pracę nerek

- reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

- reguluje poziom cukru we krwi (za co odpowiada błonnik występujący w czarnej fasoli)

- obniża ciśnienie krwi (obecne w czarnej fasoli potas, wapń i magnez w sposób naturalny obniżają ciśnienie krwi)

- wspomaga pracę układu nerwowego (za co odpowiadają obecne w czarnej fasoli kwas foliowy i molibden) 

- dba o dobrą kondycję sierści i skóry (przez wzgląd na zawartość cynku i miedzi)






Źródła:

Dr. Pitcairn's New Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats; Richard H. Pitcairn,Susan Hubble Pitcairn (str. 40 -41, 56)

2 komentarze: