sobota, 12 września 2015

Papryka faszerowana makaronem, kukurydzą i pomidorami

Faszerowana papryka zapiekana w piekarniku to jeden z moich ukochanych obiadków :)
Faszerowaną paprykę robiliśmy już z soczewicą i groszkiem (przepis znajdziecie TUTAJ), z bobem i ryżem (przepis znajdziecie TUTAJ), oraz z soczewicą i fasolką szparagową (przepis znajdziecie TU).

W zeszły weekend Rodzice wymyślili nowy farsz do zapiekanej papryki :) Obiad wyszedł pysznościowy :)

Do przygotowania faszerowanej papryki, potrzebujemy:

- oczywiście paprykę - tym razem paprykę czerwoną (myjemy, usuwamy nasieniowód, oczyszczoną paprykę kroimy na pół - tak aby wyszły nam łódeczki)
- oraz farsz, do którego wykorzystamy następujące składniki:
* garść ugotowanego al dente makaronu razowego orkiszowego SYMBIO
* 1 pomidor (wymyty [usuwamy biały głąbek] i pokrojony w koteczkę)
* 1 kolbę kukurydzy (myjemy, ziarna kukurydzy odkrajamy nożem od kolby)
* pół łyżeczki mielonej kurkumy bio
* 1 łyżeczkę suszonej bazylii bio
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin

Powyżej podane składniki farszu mieszamy i farsz mamy gotowy :)



Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek - łódeczek papryki.



Tak przygotowane papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 20 minut i gotowe :)




 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz