Faszerowaną paprykę robiliśmy już z soczewicą i groszkiem (przepis znajdziecie TUTAJ), z bobem i ryżem (przepis znajdziecie TUTAJ), oraz z soczewicą i fasolką szparagową (przepis znajdziecie TU).
W zeszły weekend Rodzice wymyślili nowy farsz do zapiekanej papryki :) Obiad wyszedł pysznościowy :)
Do przygotowania faszerowanej papryki, potrzebujemy:
- oczywiście paprykę - tym razem paprykę czerwoną (myjemy, usuwamy nasieniowód, oczyszczoną paprykę kroimy na pół - tak aby wyszły nam łódeczki)
- oraz farsz, do którego wykorzystamy następujące składniki:
* garść ugotowanego al dente makaronu razowego orkiszowego SYMBIO
* 1 pomidor (wymyty [usuwamy biały głąbek] i pokrojony w koteczkę)
* 1 kolbę kukurydzy (myjemy, ziarna kukurydzy odkrajamy nożem od kolby)
* pół łyżeczki mielonej kurkumy bio
* 1 łyżeczkę suszonej bazylii bio
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
Powyżej podane składniki farszu mieszamy i farsz mamy gotowy :)
Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek - łódeczek papryki.
Tak przygotowane papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 20 minut i gotowe :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz