sobota, 3 stycznia 2015

Papryka faszerowana soczewicą i groszkiem

Rodzice przeszli samych siebie :) Właśnie dziś zaserwowali mi coś meeeega pysznego na obiad :) 
Pieczoną żółtą paprykę faszerowaną czerwoną soczewicą (za którą tak na marginesie przepadam) i zielonym groszkiem (za który dam się dosłownie pokroić). 


Potrzebujemy:

- ugotowaną czerwoną soczewicę (soczewicę gotujemy w proporcji 1:2 [soczewica:woda] przez 10 minut)
- mrożony groszek zielony (przelewamy groszek gorącą przegotowaną wodą)
- 1 papryka żółta (wymyć, przekroić wzdłuż i wypestkować)
- ziarenka kuminu rzymskiego

w ten sposób przekrawamy paprykę - otrzymamy "łódeczki" 


Do tak przygotowanej papryki wkładamy:
- najpierw łyżkę groszku,
- potem łyżkę soczewicy,
- potem znowu łyżkę groszku
- i na koniec znowu łyżkę soczewicy




Ostatnią warstwę soczewicy posypujemy ziarenkami kuminu.





Tak przygotowaną paprykę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + termoobieg + górna i dolna grzałka). Pieczemy 35 minut.

Kiedy papryka przestygnie, polewamy ją łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin, przekładamy do miseczki i podajemy włochatemu dzieciakowi :)


gotowa pieczona papryka faszerowana soczewicą i groszkiem :)


a to moja miseczka z faszerowaną papryką z dodatkiem oliwy z oliwek





I jeszcze mały bonus :) ja pochłaniający faszerowaną paprykę :)









SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz