sobota, 10 stycznia 2015

Coleslaw z groszkiem i kaszą kukurydzianą

W zeszłym tygodniu zajadałem się surowymi warzywkami w postaci surówki coleslaw z dodatkiem groszku zielonego i kostek z kaszy kukurydzianej. Pychotka :)

Najpierw zajmiemy się KOSTKAMI Z KASZY KUKURYDZIANEJ.

W garnuszku zagotowujemy 1 szklankę wody. Mieszając, wsypujemy pół szklanki kaszy kukurydzianej i 1 łyżkę suszonego majeranku. Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut. Ugotowaną kaszę przelewamy do pojemnika przelanego zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.



Teraz przechodzimy do surówki COLESLAW.

Potrzebujemy:
- 1 marchew (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce; grube oczka)
- 1 jabłko (wymyć, wypestkować, zetrzeć na tarce; grube oczka)
- 1 szklanka groszku zielonego mrożonego (rozmrozić przez noc w lodówce)
- kawałek kapusty białej (bardzo drobno poszatkować)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego bio

Wszystkie składniki mieszamy w misce i gotowe.






Porcję surówki Coleslaw podajemy z porcją ugotowanej zastygniętej kaszy pokrojonej w kosteczkę.


porcja kostek kaszy 



a to gotowy pełny obiadek - porcja surówki Coleslaw z porcją kotek z kaszy kukurydzianej  



 Kaszę i surówkę przechowujemy w lodówce. W kolejne dni, na chwilę przed podaniem wyjmujemy porcję kaszy i surówki, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej.



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz