No to zaczynamy gotowanie paprykarza baciarskiego :)
Do garnka wrzucamy:
- ząbek czosnku (obrany ze skórki i drobno posiekany)
- 2 łyżki wody
- 2 pomidory malinowe (pokrojone w mniejsze kawałeczki)
Zawartość garnka zagotowujemy, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy:
- pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej i pół papryki zielonej (wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki)
Dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
Po czym dodajemy:
- ziarna z 1 kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego
Dusimy dalej pod przykryciem przez 5 minut.
Po tym czasie, dodajemy:
- 3 łyżki organicznego ryżu białego
Gotujemy dalej na małym ogniu bez przykrycia do miękkości ryżu, około 20 minut, często mieszając. Jeśli w czasie gotowania zaczyna brakować płynu, podlewamy zawartość garnka wodą przegotowaną lub np. przecierem pomidorowym klasycznym Primo Gusto wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą.
Paprykarz po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Porcję paprykarza przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu, podajemy z organiczną oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).
SMACZNEGO
Ryż organiczny w bardzo przystępnej cenie (500 g to koszt ok. 4 złotych) można kupić w sklepie Lidl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz