niedziela, 21 sierpnia 2016

Samce w kuchni, czyli Tata gotuje dla mnie :) Paprykarz baciarski z kukurydzą

Jakiś czas temu, Rodzice natknęli się na program Roberta Makłowicza. To w nim po raz pierwszy usłyszeli o paprykarzu baciarskim. Tacie tak bardzo spodobał się ten przepis, że postanowił wykorzystać go jako inspirację do przygotowania obiadku dla mnie i dla siebie. Mama, surojadka, dania nie spróbowała, ale aktywnie pomagała nam w przygotowaniu paprykarza.

No to zaczynamy gotowanie paprykarza baciarskiego :)


Do garnka wrzucamy:

- ząbek czosnku (obrany ze skórki i drobno posiekany)
- 2 łyżki wody
- 2 pomidory malinowe (pokrojone w mniejsze kawałeczki)

Zawartość garnka zagotowujemy, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając.

Następnie dodajemy:

- pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej i pół papryki zielonej (wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki) 

Dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.

Po czym dodajemy:

- ziarna z 1 kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 

Dusimy dalej pod przykryciem przez 5 minut.

Po tym czasie, dodajemy:

- 3 łyżki organicznego ryżu białego

Gotujemy dalej na małym ogniu bez przykrycia do miękkości ryżu, około 20 minut, często mieszając. Jeśli w czasie gotowania zaczyna brakować płynu, podlewamy zawartość garnka wodą przegotowaną lub np. przecierem pomidorowym klasycznym Primo Gusto wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą.







Paprykarz po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Porcję paprykarza przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu, podajemy z organiczną oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).






SMACZNEGO 





Ryż organiczny w bardzo przystępnej cenie (500 g to koszt ok. 4 złotych) można kupić w sklepie Lidl. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz