poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Kukurydza pieczona z cieciorką gotowaną w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty

W zeszły weekend razem z Tatą zrobiliśmy sobie ucztę kukurydziano-cieciorkową :)

Nasz obiad składał się z 3 głównych elementów:

1. Pieczonej kukurydzy 
2. Gotowanej cieciorki
3. Surówki z kapusty czerwonej 


Najpierw zajmiemy się ciecierzycą, którą przygotowujemy w większej ilości na kilka dni.
Cieciorę (my wykorzystaliśmy organiczną) moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, dodajemy odrobinę organicznego suszonego lubczyku i organicznego kminku całego, gotujemy przez 1 godzinę i 20 minut, odcedzamy i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.


Następnie, przygotowujemy surówkę z czerwonej kapusty - też w większej ilości na kilka dni.

Do przygotowania surówki, potrzebujemy:
- kawałek czerwonej kapusty
- marchewkę
- organiczny ocet jabłkowy
- organiczną oliwę z oliwek extra virgin

Kapustę drobno siekamy, marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce (drobne oczka). Poszatkowaną kapustę łączymy ze startą marchewką, dodajemy odrobinę octu jabłkowego i oliwę, mieszamy i surówkę mamy gotową. Przechowujemy ją w lodówce.






I na koniec, zajmujemy się kukurydzą - codziennie pieczemy świeżą porcję ziaren kukurydzy.

Ziarna trzeba odkroić nożem od kolby, wymieszać z odrobiną organicznej oliwy oraz organicznymi ziołami suszonymi: majerankiem, oregano, oraz organiczną mieloną kurkumą.

Tak przygotowane ziarna kukurydzy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


 Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni + super opiekacz + termoobieg). Pieczemy 20 minut.



A obiad w całości to porcja upieczonej kukurydzy + porcja ugotowanej cieciorki + porcja surówki.








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz