sobota, 21 maja 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i groszkiem

Kocham paprykę faszerowaną :) Nie ważne czym jest nadziewana, zawszą ją zjem :)

Bardzo często zajadam się papryką faszerowaną na obiad.

Robiliśmy już paprykę faszerowaną:

- bobem i ryżem (przepis znajdziecie TU)

- soczewicą i groszkiem (przepis jest TUTAJ)

- makaronem, kukurydzą i pomidorami (przepis znajdziecie TUTAJ)

- soczewicą i fasolką szparagową (przepis jest TUTAJ).


Całkiem niedawno, zajadałem się papryką nadziewaną innym farszem - kaszą jaglaną i groszkiem :)


Papryki (Rodzice wykorzystali 2 papryki, jedną czerwoną i 1 żółtą; pół papryki = 1 porcja obiadowa jak dla mnie) po wymyciu i osuszeniu kroimy wzdłuż na pół, tak aby wyszły nam łódki.

Każdą łódkę (połówkę papryki) nadziewamy kolejnymi warstwami:

1. groszkiem mrożonym (kilka łyżek); groszek przed włożeniem do papryki przelewamy wrzątkiem




2. ugotowaną organiczną kaszą jaglaną (ok. 1-2 łyżki); kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem, które znajdziecie TUTAJ z tym, że zamiast oleju kokosowego do kaszy dodajemy organiczną oliwę z oliwek extra virgin 





3. odrobiną organicznego tymianku suszonego





4. organicznymi łuskanymi pestkami słonecznika





Tak przygotowane papryki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;




wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg); pieczemy 30 minut.









Upieczone papryki po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Na około godzinę przed podaniem, wyjmujemy paprykę z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz