sobota, 21 maja 2016

Zupa jaglana z groszkiem zielonym

Zupa kosmiczna w smaku, mógłbym ją jeść wiadrami :)

Do jej przygotowania, Rodzice wykorzystali:

- pół 200 ml słoiczka organicznej kaszy jaglanej (prażymy na suchej patelni)

- 1 ząbek czosnku (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - małe oczka)

- plasterek imbiru (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - duże oczka)

- organiczną marchewkę (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - duże oczka)

- korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - duże oczka)

- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - duże oczka)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

Wszystkie składniki oprócz kaszy jaglanej wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 10 cm nad powierzchnię składników), zagotowujemy, dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, następnie dodajemy

- groszek mrożony (u nas w ilości 2 x 200 ml słoiczek), oraz

- zimną wodę (200 ml słoiczek)

Kiedy zawartość garnka znowu zacznie się gotować,  całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.






Po wystygnięciu, zupę przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin.







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz