sobota, 21 maja 2016

Ciasto marchewkowe

Wypaśny obiad w postaci marchewkowego ciasta napakowanego samymi dobrociami :)
Ciasto wyszło tak pyszne, że nawet Tata podkradał moje ciasto marchewkowe ;)

Aby przygotować ciasto marchewkowe, najpierw potrzebujemy:

- 4 organiczne figi suszone, które zalewamy 200 ml wody niegazowanej mineralnej, odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem, a następnie namoczone figi wraz z wodą z ich moczenia blendujemy; do zblendowanej masy dodajemy:

- 2 łyżki organicznej oliwy z oliwek extra virgin

- "jajko" z płatków owsianych bezglutenowych, czyli 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych zalewamy gorącą przegotowaną wodą [wody tyle, aby przykryła płatki], odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, po czym dokładnie mieszamy - i tak otrzymujemy "jajko" z płatków owsianych

- 2 starte organiczne marchewki  (obrane ze skórki; starte na dużych oczkach)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce na dużych oczkach)

- 70 g organicznych migdałów hiszpańskich (zmielonych w młynku lub rozdrabniaczu)

- 2 łyżki organicznej mąki konopnej

- 1 łyżeczkę organicznego cynamonu mielonego

- 1 łyżeczkę organicznego karobu

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- 10 łyżek organicznej mąki żytniej razowej typ 2000

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.




Tak przygotowane ciasto przekładamy do porcelanowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy organicznymi łuskanymi pestkami słonecznika;




wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni + górna - dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 60 minut.







Ciasto po wystudzeniu, przekładamy na talerz, przechowujemy w lodówce. Na godzinę przed podaniem, porcję ciasta wyjmujemy z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.





 SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz