Ciasto wyszło tak pyszne, że nawet Tata podkradał moje ciasto marchewkowe ;)
Aby przygotować ciasto marchewkowe, najpierw potrzebujemy:
- 4 organiczne figi suszone, które zalewamy 200 ml wody niegazowanej mineralnej, odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem, a następnie namoczone figi wraz z wodą z ich moczenia blendujemy; do zblendowanej masy dodajemy:
- 2 łyżki organicznej oliwy z oliwek extra virgin
- "jajko" z płatków owsianych bezglutenowych, czyli 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych zalewamy gorącą przegotowaną wodą [wody tyle, aby przykryła płatki], odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, po czym dokładnie mieszamy - i tak otrzymujemy "jajko" z płatków owsianych
- 2 starte organiczne marchewki (obrane ze skórki; starte na dużych oczkach)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce na dużych oczkach)
- 70 g organicznych migdałów hiszpańskich (zmielonych w młynku lub rozdrabniaczu)
- 2 łyżki organicznej mąki konopnej
- 1 łyżeczkę organicznego cynamonu mielonego
- 1 łyżeczkę organicznego karobu
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 10 łyżek organicznej mąki żytniej razowej typ 2000
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do porcelanowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy organicznymi łuskanymi pestkami słonecznika;
wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni + górna - dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 60 minut.
Ciasto po wystudzeniu, przekładamy na talerz, przechowujemy w lodówce. Na godzinę przed podaniem, porcję ciasta wyjmujemy z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz