sobota, 21 maja 2016

Żółty krem z białych warzyw

Obiad z zupą w roli głównej - kremem z białych warzyw w żółtym kolorze za sprawą dodatku kurkumy  :)

Do przygotowania zupy, Rodzice wykorzystali:

- plasterek imbiru (obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałeczki)

- ząbek czosnku (rozgniatamy pięścią, obieramy ze skórki i drobno siekamy)

- kilka bulw organicznego topinambura (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)

- kilka organicznych ziemniaków (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)

- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)

- korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)

- 1 łyżeczkę organicznego kminku całego (prażymy na suchej patelni)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej)

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco powyżej poziomu warzyw), zagotowujemy i gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem.

Kiedy zupa przestygnie, blendujemy ją.






Zupę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem, porcję zupki podgrzewamy na małym ogniu.

Porcję zupy podajemy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin, garścią świeżo ugotowanego bobu mrożonego, oraz garstką świeżo posiekanego koperku.









SMACZNEGO 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz