Warzywa strączkowe po bretońsku to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadu. Bardzo często zajadam się jakimś rodzajem warzywa strączkowego w wersji po bretońsku. Jakiś czas temu, w takiej właśnie formie pałaszowałem fasolę mung :)
FASOLA MUNG PO BRETOŃSKU
Składniki, które potrzebujemy na początku gotowania:
- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- pół papryki czerwonej (wypestkowana, pokrojona w kostkę)
- pół papryki żółtej (wypestkowana, pokrojona w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- kawałeczek dowolnej kapusty, np. młodej, czerwonej, białej, albo pekińskiej (drobno poszatkować)
- 1 puszka organicznych pomidorów w kawałkach Manfuso Bio
- ok. 200 ml zimnej wody
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 2 łyżeczki organicznej bazylii suszonej
- 2 łyżeczki organicznego oregano suszonego
- 1 organiczny listek laurowy (który wyławiamy i wyrzucamy pod koniec gotowania)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy, po czym dodajemy:
- 6 łyżek organicznej fasoli mung
Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 70 minut.
Kiedy danie wystygnie, przechowujemy go w lodówce.
Przed podaniem, porcję fasoli mung po bretońsku podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z 1 łyżeczką ulubionego organicznego oleju, lub organicznej oliwy z oliwek.
SMACZNEGO
Inne nasze pomysły na warzywa strączkowe po bretońsku poniżej:
- przepis na bób po bretońsku jest TU
- TUTAJ znajdziecie przepis na bób koński po bretońsku
- TU znajdziecie przepis na soję po bretońsku
- przepis na fasolę adzuki po bretońsku znajdziecie TUTAJ
- TU znajdziecie przepis na fasolę białą po bretońsku
- przepis na fasolę czerwoną po bretońsku jest TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz