W żaroodpornej foremce lub garnku warstwami kolejno układamy:
1. porwane liście młodej kapusty (tak aby przykryły dno)
2. batat - obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
3. kilka łyżek organicznego amarantusa
4. paprykę czerwoną i żółtą - wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki
5. kilka garści mrożonego groszku zielonego
6. marchewkę - obraną ze skórki i pokrojoną w plastry
7. kilka garści świeżego koperku poszatkowanego oraz łyżkę organicznej kurkumy mielonej
8. pomidory - pokrojone w półplasterki
9. i na końcu okrywamy całość liściem kapusty młodej
Tak przygotowany żaroodporny garnek/foremkę przykrywany pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Po 30 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zdejmujemy pokrywkę. Pieczemy dalej przez 1 godzinę. Następnie, zwiększamy znowu temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut - do miękkości batata.
Poniżej, upieczona zapiekanka :)
Porcję zapiekanki przed podaniem podgrzewamy w piekarniku lub wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed podaniem, aby ogrzała się w temperaturze pokojowej.
Podajemy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek lub innego nierafinowanego oleju - w zależności co kto lubi :)
![]() |
moja miska z obiadkiem, czyli porcją zapiekanki :) |
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz