czwartek, 24 lipca 2014

Puree ziemniaczano - kukurydziane z olejem arachidowym

Obiad może i prosty, bo tylko trzyskładnikowy, ale jaki pyyyyyszny i zdrowy :)

Potrzebujemy:

- 2 malutkie ziemniaki bio (obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kosteczkę)
- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarenka od kolby)
- 1 łyżka oleju arachidowego tłoczonego na zimno

Pokrojonego ziemniaka i odkrojone od kolby ziarenka kukurydzy wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min., odcedzamy. Czekamy aż ugotowane warzywa przestygną, po czym je blendujemy, dodajemy olej, mieszamy. Gotowe puree przekładamy do miseczki i jemy :)







smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz