Sezon na pyszne i zdrowe brokuły w pełni :)
O brokułach w diecie czworonogów pisaliśmy TU.
Przez cały rok, brokuły są codziennym gościem w naszym domku, przez wzgląd na Mamę, która jest uzależniona od brokułów ;) Codziennie zjada surowego brokuła. Na szczęście jest to bardzo zdrowe i wskazane uzależnienie.
Szczególnie teraz, w sezonie na pyszne, polskie brokuły, Mama swoim brokułowym uzależnieniem stara się zarazić mnie i Tatę. Nie musi się wysilać, bo zarówno Tata jak i ja bardzo lubimy brokuły :)
Zainspirowani brokułem i wspomnieniem smaku maafe, o którym pisaliśmy TUTAJ, Rodzice wymyślili przepis na przepyszną wersję zupy brokułowej :)
Jest to kolejne danie inspirowane gulaszem afrykańskim.
Wcześniej pojawił się pomysł na zupę pomidorową z fistaszkami (przepis znajdziecie TU), fasolę po afrykańsku (TUTAJ znajdziecie przepis), oraz zupę kalafiorową z fistaszkami (przepis jest TU).
ZUPA BROKUŁOWA Z FISTASZKAMI
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, pokrojony na drobne kawałeczki)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, pokrojony na drobne kawałeczki)
- 1 papryka zielona (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)
- połówka całego brokuła (pokrojony na mniejsze kawałki)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka organicznego lubczyku suszonego
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 600 ml), zagotowujemy i dodajemy:
- 4 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażona na suchej patelni)
Gotujemy 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zupę blendujemy i dodajemy:
- pół filiżanki wcześniej obranych fistaszków (zmielonych w młynku lub rozdrabniaczu)
Wszystko dokładnie mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5, co jakiś czas mieszając.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zajadałem się zupką z dodatkiem 1 łyżeczki organicznego oleju lnianego oraz łyżką posiekanej natki pietruszki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz