niedziela, 26 marca 2017

Nietypowa kalafiorowa, czyli zupa krem z kalafiora z fistaszkami

Po spróbowaniu maafe (o którym pisaliśmy TU), ja i Tata zakochaliśmy się w smaku warzyw gotowanych z fistaszkami. To nieziemskie połączenie próbujemy w różnych wariacjach. Niedawno, na przykład, zajadaliśmy się zupą kalafiorową z fistaszkami :) Razem z Tatą zgodnie stwierdziliśmy, że wyszła nam jedna z najlepszych zup, jakie kiedykolwiek próbowaliśmy :)


Do przygotowania kremu z kalafiora z fistaszkami potrzebujemy na początku następujących składników:


- 1 ząbek czosnku (obrać ze skórki, drobno posiekać)

- plasterek imbiru (obrać ze skórki, drobno posiekać)

- 1 marchew (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- 1/4 główki kalafiora (pokroić na mniejsze kawałki)

- pół łyżeczki organicznej czarnuszki 

- pół łyżeczki organicznej kolendry mielonej

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego

- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 600 ml), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:


- pół filiżanki organicznej kaszy jaglanej (uprażonej wcześniej na suchej patelni)


Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po czym blendujemy zupę i dodajemy do niej kolejne składniki:


- filiżankę groszu zielonego mrożonego (przelanego wcześniej gorącą przegotowaną wodą)

- pół filiżanki obranych fistaszków (zmielonych wcześniej w młynku lub rozdrabniaczu)






Wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 5 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 









Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 







SMACZNEGO 



Poniżej inne nasze pomysły na zupę kalafiorową:

TUTAJ znajdziecie przepis na zupę krem z kalafiora z amarantusem i groszkiem zielonym 

TU jest przepis na zupę krem z kalafiora z bobem 

- a TUTAJ znajdziecie przepis na zupę krem z białych warzyw, w tym z kalafiora 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza