Podzielę się z wami przepisem na pyszną, zdrową i rozgrzewającą zupę, którą zajadałem się jakiś czas temu w porze obiadku. Tą zupą jest krupnik z groszkiem zielonym.
Do przygotowania zupy Rodzice na początku wykorzystali:
- plaster imbiru (obrać ze skórki, drobno posiekać)
- ząbek czosnku (obrać ze skórki, drobno posiekać)
- 1 mały korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- kawałeczek selera korzeniowego (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- 1 organiczną marchewkę (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- 2 organiczne ziemniaki (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- 1 organiczny liść laurowy
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego
- 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego
- pół łyżeczki organicznej kolendry mielonej
- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 400 ml), zagotowujemy, po czym dodajemy:
- 2 łyżki z górką organicznej kaszy jęczmiennej
Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, po czym dodajemy:
- groszek zielony mrożony (ok. 2 szklanek) przelany gorącą przegotowaną wodą
Gotujemy zupę jeszcze przez 3 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania, usuwamy z zupy listek laurowy.
Po wystygnięciu, zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję krupniku przed podaniem podgrzewamy i podajemy z organicznym olejem lub oliwą, np. 1 łyżeczką organicznego oleju rzepakowego.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz