niedziela, 12 marca 2017

Krupnik z zielonym groszkiem, czyli obiad z zupą w roli głównej

Podzielę się z wami przepisem na pyszną, zdrową i rozgrzewającą zupę, którą zajadałem się jakiś czas temu w porze obiadku. Tą zupą jest krupnik z groszkiem zielonym


Do przygotowania zupy Rodzice na początku wykorzystali:


- plaster imbiru (obrać ze skórki, drobno posiekać)

- ząbek czosnku (obrać ze skórki, drobno posiekać)

- 1 mały korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- kawałeczek selera korzeniowego (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- 1 organiczną marchewkę (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- 2 organiczne ziemniaki (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- 1 organiczny liść laurowy

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego

- 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego

- pół łyżeczki organicznej kolendry mielonej 

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 400 ml), zagotowujemy, po czym dodajemy: 


- 2 łyżki z górką organicznej kaszy jęczmiennej 


Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, po czym dodajemy:


- groszek zielony mrożony (ok. 2 szklanek) przelany gorącą przegotowaną wodą 


Gotujemy zupę jeszcze przez 3 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania, usuwamy z zupy listek laurowy. 








Po wystygnięciu, zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję krupniku przed podaniem podgrzewamy i podajemy z organicznym olejem lub oliwą, np. 1 łyżeczką organicznego oleju rzepakowego.








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz