TĘSKNOTA ZA WIOSNĄ, czyli czas na sałatkę :)
Jakiś czas temu, w weekend razem z Tatą marząc o wiośnie zajadaliśmy się pysznościowym obiadem, składającym się z sałatki zagryzanej chlebkiem :)
1. SAŁATKA "TĘSKNOTA ZA WIOSNĄ"
Do przygotowania sałatki wykorzystaliśmy (ilości podanych składników w moim przypadku = obiad na kilka dni):
- 1 pomidor rzymski (wymyć, pokroić w kosteczkę)
- kawałek mango (obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę)
- plasterek imbiru (obrać ze skórki, drobno posiekać)
- kawałek kapusty pekińskiej (drobno poszatkować)
- 1/4 kostki tofu naturalnego Solida Food (pokroić w kosteczkę)
- kilka łyżek groszku zielonego mrożonego (zalać gorącą przegotowaną wodą, odstawić na ok. 5 minut, odcedzić)
- odrobina organicznych przypraw: kurkuma mielona, cynamon mielony, kolendra mielona, bazylia suszona, tymianek suszony
- 2 łyżki organicznego oleju rzepakowego
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i sałatkę mamy gotową. Przechowujemy ją w zamykanym opakowaniu w lodówce.
2. CHLEBEK OWSIANO-BAKALIOWY
Składniki (z ilości podanych składników wyszedł nam 1 bochenek, którym wspólnie zajadaliśmy się z Tatą):
- 1 szklanka łuskanych organicznych pestek słonecznika
- pół szklanki organicznego siemienia złocistego (siemię mielimy w młynku tuż przed dodaniem do ciasta)
- pół szklanki orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki organicznych nasion chia
- kilka organicznych daktyli suszonych bez pestek
- 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej lub źródlanej niegazowanej oraz zimna woda przegotowana do moczenia bakalii, nasion i płatków
Na jeden dzień przed pieczeniem chlebka, przygotowujemy kolejne składniki:
1. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na noc w zamykanym słoiku do lodówki.
2. Pestki słonecznika i orzechy włoskie wrzucamy razem do większego zamykanego słoika, zalewamy zimną przegotowaną wodą, zamykamy słoik i odstawiamy na noc do lodówki do moczenia.
3. Płatki owsiane razem z nasionami chia zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej lub źródlanej niegazowanej, mieszamy i odstawiamy w zamykanym naczyniu do lodówki do moczenia przez noc.
Tuż przed pieczeniem chlebka, postępujemy wg. poniższych wskazówek:
4. Daktyle odcedzamy (wodę z moczenia daktyli nie wylewamy - zostawiamy ją sobie do wypicia).
5. Pestki słonecznika i orzechy włoskie też odcedzamy.
6. Namoczone płatki owsiane z nasionami chia dokładnie mieszamy i dodajemy do nich pozostałe składniki, czyli: odcedzone daktyle, odcedzone pestki słonecznika i orzechy włoskie, oraz zmielone siemię lniane. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Otrzymane ciasto przekładamy do foremki "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (190 stopni +termoobieg + górna-dolna grzałka). Pieczemy 1 godzinę.
Chlebek wyjmujemy z foremki i kroimy dopiero, kiedy wystygnie.
Wystudzony chleb przechowujemy w temperaturze pokojowej w papierowej torebce.
Na obiadek zjadamy porcję sałatki z kromeczką chlebka :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz