Cecina / Farinata / Socca to bezglutenowy placek z ciecierzycy rodem z Włoch.
W zależności od regionu określa się go mianem cecina, farinata, lub socca.
Placek ten pałaszowałem już w wersji
na wytrawnie (przepis na cecinę z pastą awokadowo-pietruszkową znajdziecie TU)
i na słodko (TUTAJ znajdziecie przepis na cecinę na słodko).
Całkiem niedawno, zajadałem się kolejną wytrawną wersją tego placka.
Oto przepis :)
CECINA Z FASOLĄ I PAPRYKĄ
Składniki potrzebne na ciasto:
- 1 szklanka wody niegazowanej
- 1 szklanka organicznej mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka organicznego cząbru suszonego
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
- 2 łyżeczki organicznego oleju kokosowego
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku i imbiru dokładnie miksujemy i odstawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie, dodajemy imbir i czosnek, mieszamy i wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodatki:
Ciasto przelane do foremki posypujemy:
- kilkoma łyżkami wcześniej ugotowanej organicznej fasoli czarnej (przepis na gotowanie fasoli czarnej znajdziecie TU)
- kawałkami pokrojonej organicznej papryki czerwonej
Pieczemy ok. 25 minut.
Wystudzony placek przechowujemy w lodówce.
W kolejne dni, porcje placka pałaszowałem z następującymi dodatkami:
1. organiczne pestki słonecznika (1 łyżeczka - zmielone w młynku) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów
2. organiczne nasiona chia (1 łyżeczka) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów
3. organiczne ziarna konopi (1 łyżeczka - zmielone w młynku) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów
4. garść fistaszków (obranych z łupin i błonek) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz