niedziela, 8 kwietnia 2018

Cecina / Farinata / Socca - czyli bezglutenowy placek z ciecierzycy

Cecina / Farinata / Socca to bezglutenowy placek z ciecierzycy rodem z Włoch. 
W zależności od regionu określa się go mianem cecina, farinata, lub socca. 
Placek ten pałaszowałem już w wersji 
na wytrawnie (przepis na cecinę z pastą awokadowo-pietruszkową znajdziecie TU
i na słodko (TUTAJ znajdziecie przepis na cecinę na słodko). 

Całkiem niedawno, zajadałem się kolejną wytrawną wersją tego placka. 
Oto przepis :)


CECINA Z FASOLĄ I PAPRYKĄ 


Składniki potrzebne na ciasto:

- 1 szklanka wody niegazowanej 
- 1 szklanka organicznej mąki z ciecierzycy 
- 1 łyżeczka organicznego cząbru suszonego 
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego 
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 
- 2 łyżeczki organicznego oleju kokosowego 
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku i imbiru dokładnie miksujemy i odstawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. 


Po tym czasie, dodajemy imbir i czosnek, mieszamy i wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Dodatki:

Ciasto przelane do foremki posypujemy:

- kilkoma łyżkami wcześniej ugotowanej organicznej fasoli czarnej (przepis na gotowanie fasoli czarnej znajdziecie TU)

- kawałkami pokrojonej organicznej papryki czerwonej 




 Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (190 stopni + termoobieg + dolna/górna grzałka).
Pieczemy ok. 25 minut.






Papier do pieczenia zdejmujemy dopiero po wystygnięciu placka.


Wystudzony placek przechowujemy w lodówce.








W kolejne dni, porcje placka pałaszowałem z następującymi dodatkami:

1. organiczne pestki słonecznika (1 łyżeczka - zmielone w młynku) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów 


2. organiczne nasiona chia (1 łyżeczka) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów 


3. organiczne ziarna konopi (1 łyżeczka - zmielone w młynku) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów 


4. garść fistaszków (obranych z łupin i błonek) plus odrobina organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów 





SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz