niedziela, 22 kwietnia 2018

Sałatka z brązową soczewicą i awokado

Obiady z sałatką w roli głównej. 
Sałatką z brązową soczewicą i awokado w trzech różnych ale równie pysznych i zdrowych wariantach :)

SAŁATKA Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ I AWOKADO 

Baza sałatki to: organiczna brązowa soczewica i awokado.  

Brązową soczewicę przygotowujemy w większej ilości na kilka dni:
Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę (w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody) wraz z plastrem imbiru. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po 30 minutach, zdejmujemy soczewicę z ognia i pozostawiamy w przykrytym garnku przez ok. 15-20 minut. 




Po tym czasie, wyławiamy imbir, a kiedy soczewica wystygnie przekładamy ją do zamykanego słoika i przechowujemy w lodówce. 


Trzy warianty sałatki:  w kolejne dni, dodając różne warzywa do bazowych składników, czyli awokado i wcześniej ugotowanej soczewicy, Mama w sposób  błyskawiczny przygotowywała dla mnie nieco inny obiad każdego dnia, żeby nie było nudno :)


SAŁATKA I

Składniki:

- porcja ugotowanej organicznej soczewicy brązowej 

- kawałek organicznego awokado (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- kawałek organicznej papryki czerwonej (wypestkowany, pokrojony w mniejsze kawałki)

- nieduża marchew (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)

- kawałek nóżki brokuła (starty na tarce - grube oczka)

- kawałek organicznego ogórka zielonego (pokrojony w kostkę)

- mały pomidor (pokrojony w mniejsze kawałki)

- garstka rukoli 

- 1 łyżeczka organicznych łuskanych pestek dyni (zmielone w młynku)

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i obiad mamy gotowy :) 






 SAŁATKA II

Składniki:

- porcja ugotowanej organicznej soczewicy brązowej

- pół organicznego awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)

- kawałek organicznego ogórka zielonego (pokrojony w kostkę)

- kilka różyczek brokuła (drobno posiekane)

- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego

- 1 łyżeczka organicznego sezamu białego nieoczyszczonego (zmielony w młynku)

Wymieszać wszystkie składniki i obiad gotowy :)






SAŁATKA III

Składniki:

- porcja ugotowanej organicznej soczewicy brązowej

- pół organicznego awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)

- kawałek selera naciowego (pokrojony w kostkę)

- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej

- 1 łyżeczka organicznych ziaren konopi (zmielone w młynku)

Po wymieszaniu składników,  obiad mamy gotowy :)





SMACZNEGO 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz