Obiady z sałatką w roli głównej.
Sałatką z brązową soczewicą i awokado w trzech różnych ale równie pysznych i zdrowych wariantach :)
SAŁATKA Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ I AWOKADO
Baza sałatki to: organiczna brązowa soczewica i awokado.
Brązową soczewicę przygotowujemy w większej ilości na kilka dni:
Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę (w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody) wraz z plastrem imbiru. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po 30 minutach, zdejmujemy soczewicę z ognia i pozostawiamy w przykrytym garnku przez ok. 15-20 minut.
Po tym czasie, wyławiamy imbir, a kiedy soczewica wystygnie przekładamy ją do zamykanego słoika i przechowujemy w lodówce.
Trzy warianty sałatki: w kolejne dni, dodając różne warzywa do bazowych składników, czyli awokado i wcześniej ugotowanej soczewicy, Mama w sposób błyskawiczny przygotowywała dla mnie nieco inny obiad każdego dnia, żeby nie było nudno :)
SAŁATKA I
Składniki:
- porcja ugotowanej organicznej soczewicy brązowej
- kawałek organicznego awokado (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- kawałek organicznej papryki czerwonej (wypestkowany, pokrojony w mniejsze kawałki)
- nieduża marchew (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)
- kawałek nóżki brokuła (starty na tarce - grube oczka)
- kawałek organicznego ogórka zielonego (pokrojony w kostkę)
- mały pomidor (pokrojony w mniejsze kawałki)
- garstka rukoli
- 1 łyżeczka organicznych łuskanych pestek dyni (zmielone w młynku)
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i obiad mamy gotowy :)
SAŁATKA II
- porcja ugotowanej organicznej soczewicy brązowej
- pół organicznego awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- kawałek organicznego ogórka zielonego (pokrojony w kostkę)
- kilka różyczek brokuła (drobno posiekane)
- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego
- 1 łyżeczka organicznego sezamu białego nieoczyszczonego (zmielony w młynku)
Wymieszać wszystkie składniki i obiad gotowy :)
SAŁATKA III
- porcja ugotowanej organicznej soczewicy brązowej
- pół organicznego awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- kawałek selera naciowego (pokrojony w kostkę)
- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej
- 1 łyżeczka organicznych ziaren konopi (zmielone w młynku)
Po wymieszaniu składników, obiad mamy gotowy :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz