niedziela, 15 kwietnia 2018

Barszcz czerwony z soczewicą brązową i kaszą gryczaną niepaloną

Pyszna i zdrowa wariacja na temat barszczu czerwonego, czyli


BARSZCZ CZERWONY Z SOCZEWICĄ BRĄZOWĄ I KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 


Na początku gotowania potrzebne są następujące składniki:

- 1 marchewka (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)

- 2 organiczne buraczki (obrane ze skórki, starte na tarce - grube oczka)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 4 brukselki (drobno posiekane)

- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznego lubczyku suszonego 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 800 ml). Kiedy zupa zacznie się gotować, dodajemy kolejne składniki:

- 6 łyżek organicznej soczewicy brązowej

- 2 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej 

Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. 
Następnie, dodajemy:

- 1 łyżeczkę organicznego octu jabłkowego

Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minutek (pod przykryciem, na małym ogniu) i gotowe. 






Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z odrobiną organicznego oleju/oliwy. 

Ja zupkę pałaszowałem z organicznym olejem kokosowym (1 łyżeczka na porcję zupki). 








SMACZNEGO 


TUTAJ znajdziecie inną naszą wariację na temat barszczu czerwonego - przepis na barszcz po amerykańsku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz