Pyszna i zdrowa wariacja na temat barszczu czerwonego, czyli
BARSZCZ CZERWONY Z SOCZEWICĄ BRĄZOWĄ I KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ
Na początku gotowania potrzebne są następujące składniki:
- 1 marchewka (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)
- 2 organiczne buraczki (obrane ze skórki, starte na tarce - grube oczka)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 4 brukselki (drobno posiekane)
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego
- 1 łyżeczka organicznego lubczyku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 800 ml). Kiedy zupa zacznie się gotować, dodajemy kolejne składniki:
- 6 łyżek organicznej soczewicy brązowej
- 2 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Następnie, dodajemy:
- 1 łyżeczkę organicznego octu jabłkowego
Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minutek (pod przykryciem, na małym ogniu) i gotowe.
Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z odrobiną organicznego oleju/oliwy.
Ja zupkę pałaszowałem z organicznym olejem kokosowym (1 łyżeczka na porcję zupki).
SMACZNEGO
A TUTAJ znajdziecie inną naszą wariację na temat barszczu czerwonego - przepis na barszcz po amerykańsku ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz