Mróz za oknem nie straszny, kiedy w misce czeka ciepła, rozgrzewająca zupa :)
Taka jak na przykład:
ZUPA KREM Z CIECIORKI I KOMOSY RYŻOWEJ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- plaster imbiru (obrany ze skórki, stary na tarce - drobne oczka)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, stary na tarce - drobne oczka)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony na mniejsze kawałki)
- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona na mniejsze kawałki)
- kawałeczek czerwonej kapusty (poszatkowana)
- pół papryki żółtej (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)
- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 3 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
Wszystkie składniki zalewamy zimną wodą (ok. 800 ml), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- półtorej filiżanki wcześniej ugotowanej ciecierzycy organicznej (cieciorka moczona przez noc w zimnej wodzie, odcedzona, zalana świeżą, zimną wodą, gotowana przez 60 min., odcedzona)
- 5 łyżek organicznej komosy ryżowej białej (ziarenka komosy wcześniej uprażone na suchej patelni)
Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min, a potem blendujemy zupę i gotowe.
Wystudzoną zupkę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Zupkę pochłaniałem z dodatkiem garstki posiekanej natki pietruszki oraz 1 łyżeczką organicznego sezamu czarnego niełuskanego (ziarenka zmielone przed dodaniem do miski).
SMACZNEGO
Poniżej, inne nasze propozycje w temacie zupy krem z cieciorki:
*krem na ciepło i wytrwanie:
- TUTAJ znajdziecie przepis na krem z cieciorki z amarantusem
- a TU jest przepis na krem z cieciorki, marchewki i pestek dyni
*krem na zimno i słodko:
- TU mamy przepis na krem z cieciorki i jabłka z cynamonem
- a TUTAJ jest przepis na krem z cieciorki i gruszki z miętą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz