piątek, 25 stycznia 2019

Zupa krem z cieciorki i komosy ryżowej

Mróz za oknem nie straszny, kiedy w misce czeka ciepła, rozgrzewająca zupa :) 

Taka jak na przykład:


ZUPA KREM Z CIECIORKI I KOMOSY RYŻOWEJ 








Składniki potrzebne na początku gotowania:


- plaster imbiru (obrany ze skórki, stary na tarce - drobne oczka)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, stary na tarce - drobne oczka)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony na mniejsze kawałki)

- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona na mniejsze kawałki)

- kawałeczek czerwonej kapusty (poszatkowana)

- pół papryki żółtej (wypestkowana,  pokrojona na mniejsze kawałki)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 3 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 


Wszystkie składniki zalewamy zimną wodą (ok. 800 ml), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- półtorej filiżanki wcześniej ugotowanej ciecierzycy organicznej (cieciorka moczona przez noc w zimnej wodzie, odcedzona, zalana świeżą, zimną wodą, gotowana przez 60 min., odcedzona)

- 5 łyżek organicznej komosy ryżowej białej (ziarenka komosy wcześniej uprażone na suchej patelni) 


Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min, a potem blendujemy zupę i gotowe. 

Wystudzoną zupkę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 

Zupkę pochłaniałem z dodatkiem garstki posiekanej natki pietruszki oraz 1 łyżeczką organicznego sezamu czarnego niełuskanego (ziarenka zmielone przed dodaniem do miski)







SMACZNEGO 



Poniżej, inne nasze propozycje w temacie zupy krem z cieciorki:

*krem na ciepło i wytrwanie:

TUTAJ znajdziecie przepis na krem z cieciorki z amarantusem 

- a TU jest przepis na krem z cieciorki, marchewki i pestek dyni 

*krem na zimno i słodko:

TU mamy przepis na krem z cieciorki i jabłka z cynamonem 

- a TUTAJ jest przepis na krem z cieciorki i gruszki z miętą 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz