piątek, 4 stycznia 2019

Zupa marchewkowo-pomidorowa z soją

Nowy rok - nowa porcja przepisów na jedzonko z mojego codziennego menu :)

A że mamy środek zimy, kontynuuję rozgrzewanie się miską pysznej zupy w porze obiadowej :)



ZUPA MARCHEWKOWO-POMIDOROWA Z SOJĄ 








Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 3 organiczne marchewki (obrane ze skórki, marchewki pokrojone kolejno w kostkę, półplasterki i plastry)

- kawałek czerwonej kapusty (poszatkowana)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 

- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki (nasionka zmielone w młynku przed dodaniem do zupy)

- 2 łyżeczki organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim Dary Natury

- szczypta organicznego cynamonu mielonego 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 0.5 l), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 1 filiżanka ugotowanej wcześniej soi organicznej (soję moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 2 godziny)

- po 1 łyżce organicznej komosy ryżowej czerwonej i białej (ziarenka przed dodaniem do zupy prażymy na suchej patelni)

- 3 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej 


Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie, do zupy dolewamy:


- 1 filiżankę organicznej passaty pomidorowej EkoWital 


Zawartość garnka dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gotowe :) 



Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 
U mnie w misce, dodatkiem do zupki było awokado (kawałek awokado bez skórki i pestki pokrojony w kosteczkę)









SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz