Nazywam się Bite i jestem ... bigosożercą ;)
Podobnie jak Tata, bigos mógłbym jeść codziennie, o każdej porze dnia i roku, wiadrami ;)
Bigos u nas w domu pojawia się często i w różnych odsłonach, na przykład:
- bigos z 3 rodzajów kapusty - przepis jest TUTAJ
- bigos pekiński - przepis jest TUTAJ
- bigos z fasolą mung i amarantusem - przepis jest TU
- bigos z czerwoną soczewicą - przepis jest TUTAJ
- bigos z młodej kapusty - przepis jest TU
- bigos wiosenny - przepis jest TU
- bigos warzywny - przepis jest TUTAJ
Oto nowa odsłona bigosu - BIGOS WARZYWNY Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek dyni (wielkości dużej marchewki, pokrojony w kostkę)
- 1 papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona w paseczki)
- 1 burak (obrany ze skórki, pokrojony w paseczki)
- 4 garście poszatkowanej kapusty czerwonej
- 1 łyżeczka organicznego kminku całego (uprażony na suchej patelni)
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- pół filiżanki ok. 100 ml zimnej wody
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, kiedy burak i kapusta zmiękną.
Kiedy burak i kapusta są miękkie, dodajemy:
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy:
- pół filiżanki ok. 100 ml przecieru pomidorowego bez soli i konserwantów Podravka
Wszystko dokładnie mieszamy i dalej gotujemy pod przykryciem jeszcze przez kolejne 5 minut.
Bigos po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.
Porcję bigosu przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
- organiczną kaszą jaglaną (2 łyżki kaszy na porcję bigosu) + organiczna oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżeczka oliwy na porcję bigosu); przepis na gotowanie kaszy jaglanej znajdziecie TUTAJ)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz