Mój sposób na rozgrzanie się w tą zimną wiosnę - miska rozgrzewającego kremu z marchewki na obiad :)
ZUPA KREM Z MŁODEJ MARCHEWKI Z SOJĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 6 młodych marchewek (obieranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostkę)
- 1 niewielki korzeń pietruszki (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- niewielki kawałek selera korzeniowego (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- 1 nieduży batat (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- plaster imbiru (obierany ze skórki, pokrojonych w drobną kostkę)
- 1 ząbek czosnku (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- pół czerwonej papryki (wypestkowana, pokrojona w drobną kostkę)
- 1 łyżeczka organicznego oregano suszonego
- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego
- duża szczypta organicznego cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka organicznych nasion czarnuszki całych (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa) i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu blendujemy.
Do zblendowanej zupy dodajemy:
- filiżankę wcześniej ugotowanej organicznej soi (soję moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy 90 minut, odcedzamy).
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem w towarzystwie garści posiekanej natki pietruszki oraz organicznego oleju kokosowego, albo organicznej oliwy z oliwek (1 łyżeczka na porcję zupy).
Wariant z oliwą z oliwek:
Wariant z olejem kokosowym:
SMACZNEGO
Inny nasz pomysł na zupę krem z marchewki - krem z marchewki z ziołami prowansalskimi - znajdziecie TU.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz