niedziela, 14 maja 2017

Zupa krem z młodej marchewki z soją

Mój sposób na rozgrzanie się w tą zimną wiosnę - miska rozgrzewającego kremu z marchewki na obiad :)


ZUPA KREM Z MŁODEJ MARCHEWKI Z SOJĄ 


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 6 młodych marchewek (obieranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostkę)

- 1 niewielki korzeń pietruszki (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- niewielki kawałek selera korzeniowego (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- 1 nieduży batat (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- plaster imbiru (obierany ze skórki, pokrojonych w drobną kostkę)

- 1 ząbek czosnku (obierany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- pół czerwonej papryki (wypestkowana, pokrojona w drobną kostkę)

- 1 łyżeczka organicznego oregano suszonego 

- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego 

- duża szczypta organicznego cynamonu mielonego 

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 

- 1 łyżeczka organicznych nasion czarnuszki całych (wcześniej uprażonych na suchej patelni) 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa) i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. 






Po ugotowaniu blendujemy. 





Do zblendowanej zupy dodajemy:


- filiżankę wcześniej ugotowanej organicznej soi (soję moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy 90 minut, odcedzamy)








Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 


Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. 
Ja zupkę pałaszowałem w towarzystwie garści posiekanej natki pietruszki oraz organicznego oleju kokosowego, albo organicznej oliwy z oliwek (1 łyżeczka na porcję zupy). 


Wariant z oliwą z oliwek: 




Wariant z olejem kokosowym:




SMACZNEGO 


Inny nasz pomysł na zupę krem z marchewki - krem z marchewki z ziołami prowansalskimi - znajdziecie TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz