Całkiem niedawno zajadaliśmy się razem Tatą pysznym krupnikiem z groszkiem zielonym (przepis znajdziecie TUTAJ).
Zupa tak bardzo nam smakowała, że postanowiliśmy powtórzyć ten obiad, ale w trochę zmienionej - wiosennej wersji :) Wyszło pysznie :)
WIOSENNY KRUPNIK Z CIECIERZYCĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 młoda marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- pół dużego daikona - inaczej biała rzodkiew, albo rzodkiew japońska (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 pomidor malinowy (pokrojony w kotkę)
- 1 czerwona papryka (wypestkowana, pokrojona w paski)
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka organicznego oregano suszonego
- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 400 ml), zagotowujemy i do gotującej się zupy dodajemy kolejne składniki:
- 3 łyżki organicznej kaszy jęczmiennej
- filiżankę wcześniej ugotowanej ciecierzycy (cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 60 min., odcedzamy)
Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Kiedy zupa wystygnie, przechowujemy ją w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę jadłem z dodatkiem organicznego oleju rzepakowego (1 łyżeczka) oraz posiekanej natki pietruszki (1 łyżka).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz