niedziela, 28 maja 2017

Wiosenny krupnik z ciecierzycą

Całkiem niedawno zajadaliśmy się razem Tatą pysznym krupnikiem z groszkiem zielonym (przepis znajdziecie TUTAJ). 
Zupa tak bardzo nam smakowała, że postanowiliśmy powtórzyć ten obiad, ale w trochę zmienionej - wiosennej wersji :) Wyszło pysznie :)



WIOSENNY KRUPNIK Z CIECIERZYCĄ 


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 młoda marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)

- 1 młody korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- pół dużego daikona - inaczej biała rzodkiew, albo rzodkiew japońska (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 1 pomidor malinowy (pokrojony w kotkę)

- 1 czerwona papryka (wypestkowana, pokrojona w paski)

- szczypta organicznego cynamonu mielonego

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- 1 łyżeczka organicznego oregano suszonego

- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 400 ml), zagotowujemy i do gotującej się zupy dodajemy kolejne składniki:


- 3 łyżki organicznej kaszy jęczmiennej

- filiżankę wcześniej ugotowanej ciecierzycy (cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 60 min., odcedzamy)


Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.







Kiedy zupa wystygnie, przechowujemy ją w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę jadłem z dodatkiem organicznego oleju rzepakowego (1 łyżeczka) oraz posiekanej natki pietruszki (1 łyżka).











SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza