Do jego przygotowania, wykorzystaliśmy:
- 1 orzech kokosa
- 1 organiczny banan
- 1 łyżeczkę organicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno extra virgin
- 5 łyżek mąki cieciorkowej
- 4 łyżki organicznej mąki kukurydzianej
- 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych Jumbo
Najpierw zajmujemy się kokosem:
W orzechu kokosa wydrążamy dziurkę - na jednym końcu kokosa znajdziecie trzy ciemne kropki, tylko w jedną z nich uda wam się wbić ostry szpiczasty nóż, którym drążycie dziurkę i z tej dziurki odlewamy wodę z wnętrza kokosa, którą dajemy wypić małemu czworonożnemu łakomczuchowi ;] Po odlaniu wody z wnętrza, orzech kokosowy rozłupujemy (czymś twardym i ciężkim, rodzice robią to przy pomocy pałki do ugniatania ziemniaków lub ciężarków do ćwiczeń Mamy).
Rozłupany kokos obieramy z twardej łupiny, a następnie nożem z brązowej błonki, po czym biały miąższ kokosa kroimy w kostkę.
Kosteczki kokosa przekładamy do zamykanego słoika, zalewamy wodą mineralną niegazowaną (wody ok. 1 cm nad powierzchnię kostek kokosa), zamykamy słoik i wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
Następnie, kostki kokosa wraz z wodą blendujemy razem z bananem, po czym dodajemy:
- olej kokosowy (1 łyżeczka), mąkę cieciorkową (5 łyżek), mąkę kukurydzianą (4 łyżki) i płatki owsiane (3 łyżki).
Wszystko mieszamy i odstawiamy ciasto na około 10 minut.
Następnie, przelewamy ciasto do porcelanowej foremki do pieczenia nasmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką kukurydzianą.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 30 minut.
Na około pół godziny przed podaniem, porcję ciasta wyjmujemy z lodówki, aby ciasto ogrzało się w temperaturze pokojowej.
![]() |
moja miseczka z moim obiadkiem na słodko, czyli porcją ciasta bananowo - kokosowego |
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz