piątek, 15 marca 2019

Grochówka pomidorowa


Choć wiosna jest już tuż tuż, temperatury jeszcze nas nie rozpieszczają. 
A na rozgrzanie, nie ma chyba nic lepszego i pyszniejszego od grochówki :)
Trochę nietypowej grochówki, bo pomidorowej. 



GROCHÓWKA POMIDOROWA 








Składniki potrzebne na początku gotowania: 


- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- mały batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- mała czerwona papryka (wypestkowana, pokrojona w paski)

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 

- 3 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- szczypta organicznego cynamonu mielonego 

- 1 organiczny liść laurowy (kiedy zupa już się ugotuje, wyławiamy go z zupy i wyrzucamy)

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 1 filiżankę organicznej passaty pomidorowej EkoWital

- 5 łyżek organicznej kaszy gryczanej niepalonej 

- 1 filiżankę wcześniej ugotowanego grochu (groch cały żółty plus 2 organiczne listki laurowe zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy przez 90 min.; przez pierwsze 10 minut gotujemy bez pokrywki, potem garnek zakrywamy; po ugotowaniu grochu, listki laurowe wyrzucamy, a groch odcedzamy)


Wszystko gotujemy przez 40 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe. 


Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Przed podaniem, porcję grochówki podgrzewamy na małym ogniu. 
W mojej misce, dodatkiem do zupy były organiczne łuskane pestki dyni (1 łyżeczka nasion zmielonych przed dodaniem do miski).







SMACZNEGO


Więcej inspiracji na temat grochówki znajdziecie TU



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz