Choć wiosna jest już tuż tuż, temperatury jeszcze nas nie rozpieszczają.
A na rozgrzanie, nie ma chyba nic lepszego i pyszniejszego od grochówki :)
Trochę nietypowej grochówki, bo pomidorowej.
GROCHÓWKA POMIDOROWA
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- mały batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- mała czerwona papryka (wypestkowana, pokrojona w paski)
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
- 3 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- 1 organiczny liść laurowy (kiedy zupa już się ugotuje, wyławiamy go z zupy i wyrzucamy)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 1 filiżankę organicznej passaty pomidorowej EkoWital
- 5 łyżek organicznej kaszy gryczanej niepalonej
- 1 filiżankę wcześniej ugotowanego grochu (groch cały żółty plus 2 organiczne listki laurowe zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy przez 90 min.; przez pierwsze 10 minut gotujemy bez pokrywki, potem garnek zakrywamy; po ugotowaniu grochu, listki laurowe wyrzucamy, a groch odcedzamy)
Wszystko gotujemy przez 40 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję grochówki podgrzewamy na małym ogniu.
W mojej misce, dodatkiem do zupy były organiczne łuskane pestki dyni (1 łyżeczka nasion zmielonych przed dodaniem do miski).
SMACZNEGO
Więcej inspiracji na temat grochówki znajdziecie TU.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz