Kolejny pomysł z cyklu "zupa śmieciucha", o czym całkiem niedawno pisaliśmy TUTAJ.
Oto
ZUPA ŚMIECIUCHA ZE SZPINAKIEM
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek batata (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek papryki czerwonej i kawałek papryki żółtej (wypestkowane, pokrojone w mniejsze kawałki)
- nóżka brokuła (obrana z twardej skórki, pokrojona w drobną kostkę)
- kilka różyczek brokuła (podzielone na mniejsze różyczki)
- pół buraka (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)
- marchew (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- 1 organiczny listek laurowy (kiedy zupa już się ugotuje, przed blendowaniem, listek wyławiamy
z zupy i wyrzucamy)
- 4 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 2 łyżki organicznej komosy ryżowej białej
- 6 łyżek organicznej soczewicy czerwonej
Gotujemy wszystko pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut.
Następnie zupę blendujemy (niezbyt dokładnie, nie chcemy gładkiego kremu).
Później, dodajemy 3 garście liści baby szpinaku, ponownie zagotowujemy zupę i gotujemy ją jeszcze przez 3 minutki (na małym ogniu, pod przykryciem). Gotowe.
Po wystudzeniu zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem organicznych łuskanych nasion dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do miski) oraz natki pietruszki (garstka świeżo posiekanej natki).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz