niedziela, 3 marca 2019

Zupa śmieciucha ze szpinakiem


Kolejny pomysł z cyklu "zupa śmieciucha", o czym całkiem niedawno pisaliśmy TUTAJ


Oto 


ZUPA ŚMIECIUCHA ZE SZPINAKIEM 









Składniki potrzebne na początku gotowania: 



- korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)   

- kawałek batata (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- kawałek papryki czerwonej i kawałek papryki żółtej (wypestkowane, pokrojone w mniejsze kawałki)

- nóżka brokuła (obrana z twardej skórki, pokrojona w drobną kostkę)

- kilka różyczek brokuła (podzielone na mniejsze różyczki)

- pół buraka (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)

- marchew (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- filiżanka mrożonych ziaren kukurydzy (my wykorzystujemy kukurydzę, którą Mama mrozi w sezonie - pisaliśmy o tym TUTAJ); można też wykorzystać przepłukaną w zimnej wodzie kukurydzę w puszce bez cukru

- 1 organiczny listek laurowy (kiedy zupa już się ugotuje, przed blendowaniem, listek wyławiamy 
z zupy i wyrzucamy)

- 4 łyżeczki organicznego majeranku suszonego


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 2 łyżki organicznej komosy ryżowej białej

- 6 łyżek organicznej soczewicy czerwonej


Gotujemy wszystko pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut.
Następnie zupę blendujemy (niezbyt dokładnie, nie chcemy gładkiego kremu).
Później, dodajemy 3 garście liści baby szpinaku, ponownie zagotowujemy zupę i gotujemy ją jeszcze przez 3 minutki (na małym ogniu, pod przykryciem). Gotowe.



Po wystudzeniu zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem organicznych łuskanych nasion dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do miski) oraz natki pietruszki (garstka świeżo posiekanej natki).








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza