Bob czorba to bułgarska wegańska zupa fasolowa. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, zdrowa ...
Pachnąca cząbrem i miętą ...
Niebo w pyszczku :)
Tradycyjny przepis wzbogaciliśmy o komosę ryżową.
BOB CZORBA Z QUINOĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżka organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżka organicznego lubczyku suszonego
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (ziarna wcześniej uprażyć na suchej patelni i zmielić)
- 1 łyżka organicznego cząbru suszonego
- odrobina organicznych suszonych liści mięty
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy, dodajemy:
- 2 łyżki organicznej komosy ryżowej.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy kolejne składniki:
- pół filiżanki wcześniej ugotowanej organicznej fasoli jaś tyczny (fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, gotujemy 60 minut, odcedzamy)
- pół filiżanki przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów, np. Podravka.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kolejne 15 minut (na małym ogniu, pod przykryciem).
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Podajemy z organicznymi zmielonymi orzechami, lub nasionami, np.
- z organicznymi pestkami słonecznika (1 łyżeczka ziaren - zmielonych w młynku)
- z organicznymi niełuskanymi ziarnami konopi (1 łyżeczka ziaren - zmielonych w młynku)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz