Jakiś czas tamu, po raz pierwszy, miałem okazję spróbować nieco inne tofu, nie sojowe, lecz ciecierzycowe - tofu birmańskie (przepis znajdziecie TU).
Zakochałem się od pierwszego kęsa : )
Oto inna wersja tofu birmańskiego : ) Oczywiście pysznościowa :)
BIRMAŃSKIE TOFU NA SŁODKO
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 2,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy, aby konsystencja tofu była twardsza, zmniejszamy ilość wody)
- 1 łyżeczka organicznego cynamonu mielonego
- 1 łyżka organicznego karobu
- 1 łyżka organicznych nasion chia
- 3 łyżki organicznych wiórek kokosowych bez konserwantów
Mąkę z ciecierzycy miksujemy z 1 szklanką zimnej wody.
W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Do gotującej się wody, ciągle mieszając, wlewamy wcześniej przygotowane ciasto z mąki i wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Do otrzymanej masy dodajemy resztę składników, czyli cynamon, karob, nasiona chia, oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i przelewamy do porcelanowej/szklanej formy wysmarowanej organicznym olejem kokosowym.
Mąkę z ciecierzycy miksujemy z 1 szklanką zimnej wody.
W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Do gotującej się wody, ciągle mieszając, wlewamy wcześniej przygotowane ciasto z mąki i wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Do otrzymanej masy dodajemy resztę składników, czyli cynamon, karob, nasiona chia, oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i przelewamy do porcelanowej/szklanej formy wysmarowanej organicznym olejem kokosowym.
Po kilku godzinach, zastygłe tofu przekładamy na płaski talerz lub deskę i przechowujemy w lodówce.
Porcję tofu kroimy w mniejsze kawałki o dowolnym kształcie. Ja zajadałem się birmańskim tofu z dodatkiem odrobiny organicznego oleju kokosowego.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz