niedziela, 18 lutego 2018

Birmańskie tofu na słodko

Jakiś czas tamu, po raz pierwszy, miałem okazję spróbować nieco inne tofu, nie sojowe, lecz ciecierzycowe - tofu birmańskie (przepis znajdziecie TU). 
Zakochałem się od pierwszego kęsa : )


Oto inna wersja tofu birmańskiego : ) Oczywiście pysznościowa :) 


BIRMAŃSKIE TOFU NA SŁODKO 


Składniki:


- 1 szklanka mąki z ciecierzycy

- 2,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy, aby konsystencja tofu była twardsza, zmniejszamy ilość wody)

- 1 łyżeczka organicznego cynamonu mielonego

- 1 łyżka organicznego karobu

- 1 łyżka organicznych nasion chia

- 3 łyżki organicznych wiórek kokosowych bez konserwantów



Mąkę z ciecierzycy miksujemy z 1 szklanką zimnej wody.
W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Do gotującej się wody, ciągle mieszając, wlewamy wcześniej przygotowane ciasto z mąki i wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Do otrzymanej masy dodajemy resztę składników, czyli cynamon, karob, nasiona chia, oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i przelewamy do porcelanowej/szklanej formy wysmarowanej organicznym olejem kokosowym.







Po wystudzeniu, formę z masą przekładamy do lodówki.
Po kilku godzinach, zastygłe tofu przekładamy na płaski talerz lub deskę i przechowujemy w lodówce.





Porcję tofu kroimy w mniejsze kawałki o dowolnym kształcie. Ja zajadałem się birmańskim tofu z dodatkiem odrobiny organicznego oleju kokosowego. 






SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz