niedziela, 12 listopada 2017

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolą adzuki

Najlepsze określenie na to pyszne danie to: mniam, mniam :) 
Oto przepis na pożywne, zdrowe, rozgrzewające ciałko i sycące brzuszek wegańskie curry z kalafiorem i fasolą adzuki :)


WEGAŃSKIE CURRY Z KALAFIOREM I FASOLĄ ADZUKI 


Zanim przystąpimy do gotowania curry, musimy ugotować fasolę adzuki. 
Organiczną fasolę adzuki zalewamy zimną wodą i odstawiamy do moczenia na około 12 godzin. 
Odcedzamy, zalewamy świeżą, zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki i gotujemy 30 minut. 
Odcedzamy. Odrobinę (ok. 100 ml = pół filiżanki) wody z gotowania fasoli zostawiamy do późniejszego wykorzystania. 



Składniki potrzebne na początku gotowania curry:


- 1 kolba kukurydzy (ziarna odcinamy nożem od kolby)

- 1 papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)

- 1 papryka żółta (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)

- 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- kawałek dyni (obranej ze skórki, pokrojonej w kostkę; my wykorzystaliśmy dynię muscat)

- kilka różyczek kalafiora (pokrojone na mniejsze kawałki)

- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki 

- szczypta organicznego cynamonu mielonego 

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 

- ok. 100 ml przestudzonej wody z gotowania fasoli adzuki 


Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 25 minut, po czym dodajemy: 


- 1 i 1/2 filiżanki ugotowanej wcześniej fasoli adzuki

- 2 pomidory (pokrojone w kosteczkę; my wykorzystaliśmy pomidory lima)

- 10 łyżek organicznego mleka kokosowego enerBIO


Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. 






Wystudzone curry przechowujemy w lodówce.
Porcję curry przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.

Ja curry pałaszowałem naprzemiennie z

- organiczną kaszą jaglaną (2 łyżki kaszy na porcję curry)  + organiczna oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżeczka oliwy na porcję curry); przepis na gotowanie kaszy jaglanej znajdziecie TU








- organicznym ryżem brązowym (2 łyżki ryżu na porcję curry)  + organiczna oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżeczka oliwy na porcję curry); przepis na gotowanie ryżu naturalnego znajdziecie TUTAJ








SMACZNEGO 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz